понеделник, 25 октомври 2010 г.

Sharon Jones and the Dap-Kings - Pick It Up, Lay It In The Cut


Funky Bites е блог, в който думите винил и фънк имат сакрално значение. Щастлив съм, че на 5 ноември хората, имащи отношение към тази култура, ще могат да се съберат заедно, да послушат хубава музика, както и да заровят ръце в кашон, пълен с грамофонни плочи. Ако все още не сте разбрали, месечната фънк вечер с моя милост във варненския бар Bolla ще дава възможност на всички нас, омагьосаните от винила, да купуваме/продваме/разменяме плочи. Надявам се информацията за тази инициатива да достигне до по-голям брой хора, за да може изборът ни да е по-голям. Ако имате плочи за продаване, просто ги донесете. Крайно време е и нашето малко винилово общество да се събере на едно място и всеки да сподели страстта си към плочите със сродни души. Повече информация за събитието ще откриете зад линка Предстоящи участия горе вдясно.

Днес реших да представя едно парче, което със сигурност ще прозвучи на първото издание на Funky BItes след 10 дни. Време е да се поразкършим с Sharon Jones and the Dap-Kings и Pick It Up, Lay It In The Cut.

Sharon Jones е родена през 1958 в Аугуста - родния град и на James Brown. От малка пее в църковния хор, където впечатлява енориаршите с гласовите си възможности. В тийнейджърските й години обаче семейството й се мести да живее в Бруклин. Там Sharon успява да си извоюва място по сцените на диско и фънк клубовете, като мечтата й е да запише солов сингъл. По това време – 70-те години на миналия век – звукозаписните студия имат практиката да пращат съгледвачи на местата, където се свири музика на живо, тъй като американските клубове изобилстват от самородни таланти. Така Sharon Jones е въвлечена в студийната работа, но като беквокалистка – когато е на 20 зад гърба си има голям брой участия в записите на госпъл, соул, диско и блус сингли. През 80-те години обаче, след като специалистите определят гласа й като неподходящ за нейната мечта – да стане соул дива, тя решава да се завърне към църковното пеене.

Съвсем ненадейно през 1996 талантът на Sharon Jones е преоткрит от лейбъла Desco. От компанията й предлагат да започне работа с групата на лейбъла – Soul Providers, с които в края на 90-те певицата издава няколко сингъла. Прчетата бързо набират популярност, дори и в някои европейски страни, и това подтиква Sharon Jones да сложи след името си гръмката титла Queen of Funk.

В началото на новото хилядолетие тя преминава в друг лейбъл – Daptone, който през 2002 издава първия й дългосвирещ албум - Dap Dippin' With Sharon Jones and the Dap-Kings, заедно с групата The Dap-Kings. Съставът на тази изключителна фънк банда включва Binky Griptite, Bugaloo Velez, Homer Steinweiss, и Dave Guy. Следват няколко години, в които Sharon Jones освен, че концертира с The Dap-Kings, участва и в записи на много други музиканти от новата вълна на фънка. На бял свят се появяват и останалите три албума от дискографията на Sharon Jones and the Dap-Kings - Naturally (2005), 100 Days, 100 Nights (2007), и I Learned the Hard Way (2010). Всички албуми на певицата са от каталога на Daptone Records и с чиста съвест мога да ги определя като еталон за останалите музиканти и групи, поели по пътя на възкръсналата фънк музика.

Pick It Up, Lay It In The Cut е сингъл от дебюта на групата. Песента носи заряда и настроението на целия албум и е много добър избор за издаване в 7-инчов формат. Порадвайте му се и вие, а дори и да пуснете плочата от обратната страна, няма да сбъркате. Там ще откриете Hard Eight - парче, в което певицата не участва, но The Dap-Kings, както обикновено, мачкат. Enjoy.


Sharon Jones & The Dap-Kings - Pick It Up, Lay It In The Cut .mp3


Found at bee mp3 search engine


Peace & Funk

Няма коментари: