събота, 16 април 2011 г.

Happy Record Store Day!

Днес за четвърти път светът отбелязва Международния ден на магазините за грамофонни плочи, или както е познат извън България – Record Store Day. Знаете, че в този блог винилът е издигнат в култ. Всъщност във всички дейности с мое участие, свързани с музиката, той заема централно място. Преди 6 месеца с първото издание на Funky Bites, месечните соул фънк вечери с моя милост – парти, в което варненските фънки хора изпълват до крайна степен бар Bolla, стартирах практиката един кашон с надпис Records For Sale на него да е винаги пълен с плочи, от които всеки може да си купи или да прибави свои плочи за продаване. Интересът към грамофонните плочи е огромен, което в началото ме озадачаваше. Вече не ме озадачава. Просто осъзнах, че хората, притежаващи музикална култура в България, са се изолирали от все по-силно деградиращото общество (и слава Богу). Катализаторът, който малко по малко ги вади от скривалищата им, е храната за техните изгладнели души, на която те едва ли биха устояли.

Тази вечер радио шоуто ми 45 оборота в минута ще бъде посветено изцяло на виниловата култура. Гост в студиото ще бъде Димитър Димитров – музикален редактор в Радио Варна и страстен колекционер на грамофонни плочи. Ще си говорим за сещате се какво, а музиката в предаването ще звучи изцяло от плочи. Другото събитие, което организирам този месец, е свързано отново както с радио шоуто ми, така и с плочите. На 29 април се навършват 2 години от първото издание в ефир на радио предаването 45 оборота в минута. Партито ще бъде във варненския клуб Vintage 33, а специални гости ще бъдат Selector Stiliyan и Skill под шапката на съвместния си проект In Vinyl We Trust. Пригответе се за една фънк соул диско вечер с музика, пускана изцяло на 7-инчови грамофонни плочи! Към двамата ще се присъединя и аз със селекция от любими песни, а изненада за всички присъстващи ще бъдат тайните гост диджеи. Ето и линк към събитието във facebook.

В последните години Варна се оформи като град, където винилът е на особена почит. Той е неразделна част от клубната и изобщо музикалната култура на едно общество и възраждането им в морската столица го доказва. За тази тенденция заслуга имат варненските диджеи, които въртят плочи, по-адекватните варненски клубове, лейбълът Love & Happiness Music, блогът, който четете в момента, радио предаването 45 оборота в минута, както и всички хора, за които музиката има значение. Преди година публикувах пост по този повод. От тогава нещата се развиват с доста бързи темпове, но все пак ето линк към въпросната статия.

Слушането на грамофонни плочи не може да бъде заменено от абсолютно нищо – както от чисто ритуална гледна точка, така и от гледна точка на общуването с обложката, от гледна точка на аналоговия звук, от романтична гледна точка и от още хиляди гледни точки. Времето е най-висшият съдия – нито магнетофонните ленти, нито касетките, нито компактдисковете, нито минидисковете, нито шибаните емпетройки успяха да убият грамофонните плочи. Причината е много проста: звукът от плочата е възможно най-близкият до всеки звук от природата, за който човешкият организъм е пригоден. Начинът на извличане на звука от една грамофонна плоча е механичен, т.е. звукът се произвежда от триенето между игличката и плочата. По същия начин се извлича звукът от пляскането – това всъщност е триенето между две ръце. По същия начин се извлича звукът от тропането, от чесането, от автомобилния двигател, от шума на листата, от плясъка на вълните, от гласа на любимия човек. Това е механично триене. Това не е симулация на звук, изградена от единици и нули. И никога няма да бъде. Това е триумф на реалността над симулацията на реалност.

Отбележете този ден, като си пуснете любимата плоча, като си преподредите плочите вкъщи, като изровите забравените в килера Балкантон-ки или просто като си купите първата плоча, например от ebay. Честит Международен ден на магазините за грамофонни плочи.


Record Store Day from Serious Business on Vimeo.

Няма коментари: