събота, 17 април 2010 г.

Днес е RECORD STORE DAY

Днес музикалният свят за трети път отбелязва Международния ден на магазините за грамофонни плочи. В инициативата ще се включат над 1000 независими музикални магазина от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Хонг Конг, Израел, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Швеция, Великобритания и Португалия. По повод инициативата голям брой музикални лейбъли направиха специални издания на свои артисти, в много от музикалните магазини ще има участия на живо на музиканти, съпричастни с идеята на кампанията за популяризиране на винила като един от най-качествените звукови носители и изобщо като музикална култура.

Идеята за отбелязване на този ден се заражда през 2007 у няколко собственици на независими музикални магазини: Ерик Левин, Майкъл Курц, Кери Колитън, Ейми Дорфман, Дон Ван Клийв и Браян Пьохнер. Много скоро към тях се присъединяват над 700 магазина в САЩ и още хиляди из целия свят.

Най-общо казано 17 април е ден, в който независимите магазини за плочи и музикантите си подават ръка в името на музиката. Специални издания на винил и компактдискове, както и много промоционални продукти се произвеждат специално за този ден. Останалите дейности включват изпълнения на живо, излети на открито, боди пейнтинг, срещи с известни изпълнители, паради, диджей сетове…

На 19.04.2008 Metallica официално поставиха началото на честванията в Сан Франциско и тогава се поставя традицията Международният ден на магазините за грамофонни плочи да се отбелязва всяка трета събота на месец април. А ето и критериите, на които трябва да отговаря един магазин, за да може да бъде част от инициативата:
1. Поне 50% от стоката, която продава, да бъдат физически носители на музика;
2. Акции на фирмата да не се търгуват на борсата;
3. Поне 70% от собствеността на фирмата да бъде ситуирана в района на работа.
Или с други думи, това са реални, физически независими музикални магазини, а не онлайн търговци или корпоративни гиганти.

По повод Record Store Day (www.recordstoreday.com) тази вечер от 19:00 в централната новинарска емисия на bTV ще видите кратък репортаж, в който Nzymo и моя милост говорим за магията на грамофонните плочи. Естествено за по-малко от минута няма как да кажеш кой знае колко съдържателни неща, но все пак се радвам, че медиите започнаха малко по малко да обръщат внимание на тази култура.

Не забравяйте и за виниловите партита Грамофония в бар Blues Brothers (Варна, ул. Цариброд 19). Случват се в два от четвъртъците на месеца и следващото издание (22.04) ще бъде посветено на джаза. Ще представя познати и непознати изпълнения, изровени от любимите ми плочи, между които ще има и много български неща. Новият елемент във вечерите е играта с 3 въпроса, свързани с музиката и с грамофонните плочи. Двама от посетителите ще грабнат награди, които този четвъртък ще бъдат бутилка българско вино и бутилка руска водка (хм, музиката и алкохолът май винаги - е, добре де, почти винаги - са вървели ръка за ръка). Всеки може да си носи плочи (в случая - с джаз), които с радост ще завъртя.

И още един анонс. Тази вечер от 20:00 е поредното издание на предаването ми 45 оборота в минута по Радио Варна. Днес гост в студиото ще бъде музикалният редактор от Телевизия ММ Петя Загорчева, която ще представи селекция от любимите си фънки парчета. Ако искате съботната ви вечер да е оцветена във фънки цветове, бъдете с нас.

Peace & Funk

Няма коментари: