петък, 2 април 2010 г.

The Temptations - Psychedelic Shack



Няма нищо по-хубаво от слънчев предиобед, почивен ден и малко фънки музика. Хубавото време винаги е било на мода, така че днес ще използвам случая и ще го съчетая с едно парче на the Temptations от 1969, които май винаги са били на гребена на вълната на успеха - дори и днес, 50 години след създаването си. Psychedelic Shack е предложението ми за саундтрак на днешния ви ден. И преди да продължа с малко информация около групата и песента, искам да благодаря на всички, които четат този блог. Основната му цел е да представи част от колекцията ми от фънки плочи и ето, че четвъртата вече е пред вас.

The Temptations е една от най-успешните вокални групи на Motown Records. Създадена е в Детройт през 1960 под името the Elgins и през 50-годишната си история винаги се е отличавала със специфичните хореография, вокални хармониии сценични костюми на вокалистите/танцьорите. Музикалните критици твърдо заявяват, че за соул музиката Temptations са това, което Beatles са за рока. Освен с десетките милиони продадени албуми, соул братята са известни като безусловно доминиращата вокална формация през 60-те. Освен това остават в музикалната история на Motown като артистите с най-дълъг договор с компанията след Stevie Wonder: заедно са 16 години (от 1961 до 1977) и още 24 (от 1980 до 2004) - общо 40 успешни години. Между 1977 и 1980 записват за Atlantic Records. В момента Temptations продължават дейността си (имат договор с Universal), като Otis Williams от оригиналния състав все още е в групата.

А оригиналният състав включва членове на две детройтски вокални групи: the Distants и the Primes. От първата идват Otis Williams (втори тенор), Elbridge "Al" Bryant (първи тенор) и Melvin Franklin (бас), а от втората - Eddie Kendricks (първи тенор/фалцет) и Paul Williams (втори тенор/баритон). През годините съставът се променя многократно, като през Temptations преминават голям брой вокалисти, които в последствие имат успешна солова кариера (главно под шапката на Motown). В историята обаче остава т. нар. класическа петорка от годините около 1965: Melvin Franklin, Eddie Kendricks, Otis Williams, Paul Williams и David Ruffin.

Биографията на групата изобилства от факти и статистика, така че аз ще спомена още само артистите, които музикантите от Temptations посочват като повлияли върху музиката им: Smokey Robinson & the Miracles, the Cadillacs, Frankie Lymon & the Teenagers, the Drifters и the Isley Brothers.

През 1968 продуцентът Norman Whitfield, повлиян от психеделичната вълна, заливаща американската музика, решава да промени звученето на Temptations именно в тази посока. През октомври същата година излиза Cloud Nine - сингъл от едноименния албум, който през 1969 печели първата награда Grammy за артист от каталога на Motown. Благодарение на смесването на мотаун-звученето с това на психеделичния рок, в края на 60-те и началото на 70-те се ражда нов поджанр в музиката - психеделичен соул (някои от представителите му са групите the 5th Dimension, the Undisputed Truth и the Friends of Distinction). През 1969 и 1970 излизат още сингли на Temptations в същата посока - сред тях са Runaway Child Running Wild, I Can't Get Next To You, Ball of Confusion (That's What the World Is Today) и Psychedelic Shack, която ще слушаме днес.

Psychedelic Shack е едноименният сингъл от албума на Temptations от 1970. Лично за мен това е един от най-добрите албуми на бандата (по обясними фънки причини). Лейбълът Gordy е дъщерен за Motown, като двата, заедно с Tamla, са сред рожбите на Berry Gordy, Jr., оставили дълбоки дири в историята на черната музика от втората половина на 20 век. От Б-страната ще откриете песента That's The Way Love Is от албума от 1969 Puzzle People. Весели празници на всички.


Temptations - Psychedelic Shack .mp3


Found at bee mp3 search engine


Peace & Funk

Няма коментари: