неделя, 11 април 2010 г.

Bob and Earl - Harlem Shuffle


Слънцето отново е при нас и в комбинация с неделния ден всичко изглежда повече от подходящо за поредната фънки хапка тук, във Funky Bites. Преди това искам да поздравя Ивайло Минчев a.k.a Funktool за подкрепата и за съвместната ни работа, която предстои (и за която разбира се ще научите тук). Днес направих избора си на парче доста бързо. Реакцията на Гого (собственик на бар Blues Brothers и меломан със завидни познания във всички стилове, които аз и вие харесваме), след като завъртях песента в четвъртък на Грамофония, беше достатъчна. И така, вече е неделя и е време да оцветим слънчевия ден с класиката Harlem Shuffle на Bob and Earl.

Дуетът Bob and Earl е създаден случайно, след като двамата солови артисти Bobby Day и Earl Nelson решават да запишат нещо заедно за лосанджелиския лейбъл Class Records. Гласовете им си пасват прекрасно и под това име в началото на 60-те издават 4 сингъла, по-известни от които стават баладата That's My Desire и комичната You Made a Boo Boo. Паралелно с това всеки от тях работи и със страничните си проекти, сред които са Earl Nelson & the Pelicans, Bobby Day & the Sattelites и The Hollywood Flames. Съвместната работа на двамата певци започва около 1960, макар някои музикални изследователи да посочват 1957 като рождената година на дуета Bob and Earl. Всъщност това няма чак толкова голямо значение, за разлика от факта, че парчето, което ще слушаме днес, не е в изпълнение на този състав. Да, точно така. През 1963 Earl напуска Bobby Day, за да започне работа с друго Боби - Bobby Relf, с когото продължава да използва името Bob and Earl. Именно с него през същата година записват един от крайъгълните камъни в популярната музика - мега хита Harlem Shuffle, продуциран от младия Barry White. В средата на 60-те се появява трето Боби (хм, нещата малко заприличаха на латино сериал) - Bobby Garrett, който заменя Relf и остава с Earl Nelson до разпадането на дуета през 70-те.

За десерт оставих една любопитна информация относно Earl Nelson и първото Боби в дуета - Bobby Day. И двамата са легенди във фънк и соул музиката: Nelson стана известен под името Jackie Lee с хитове като The Duck, Land of 1000 Dances, The Chicken и още много други, а Bobby Day всъщност е Bobby Byrd - дясната ръка на най-здраво работещия човек в шоубизнеса (или по-накратко - James Brown).

Семпълът в началото на парчето няма нужда от представяне, така че ще го оставя без коментар. Изданието на Harlem Shuffle, което аз притежавам, е от 1969 и е на британския лейбъл Island. От Б-страната ще намерите I'll Keep Running Back. Enjoy.


Bob and Earl - Harlem shuffle .mp3


Found at bee mp3 search engine

P.S. Искам да благодаря на всички, които уважиха първото издание на партитата Грамофония от серията Да спасим винила, която заедно със сдружението за култура Морско синьо стартирахме в четвъртък. Вечерта беше посветена на фънки музиката и бар Blues Brothers се разклати под свежите звуци на неувяхващите фънки парчета. Щастлив съм, че всички подкрепиха идеята и се надявам в следващите издания да се запази духът от първата вечер. Два четвъртъка в месеца ще се събираме, за да слушаме любимите си винилови плочи, като следващото издание почти сигурно ще бъде посветено на джаза.
Гого, Светла (Морско синьо) и моя милост на първото издание на Грамофония

Peace & Funk

Няма коментари: