неделя, 25 април 2010 г.

Funkophon Festival 1.0 + Gramophonia 2.0

Ако сте слушали предаването ми 45 оборота в минута тази събота по Радио Варна, вече сте разбрали какво предстои да се случи във Варна в края на август. А ако не сте – четете по-надолу.

Funkophon Festival е първият фънк фестивал, провеждал се някога в морската столица. Организатори са Soulfinger Music, т.е. Б. от бар boogaloo. Той е човекът, който стои и зад гостуванията на други яки банди във Варна като Mo’ Horizons и Brooklyn Funk Essentials.

Фестивалът ще се проведе от 27 до 29 август 2010 на сцената на Летен театър - Варна. Първата вечер ще открият Phuture Shock, а след тях за първи път в България ще видим soul jazz легендата Omar.

Втората вечер е запазена единствено за Incognito, заедно с които на сцената ще се качат и някои специални гости (засега и аз не знам кои – всъщност една от най-големите соул диви се спряга за компания на групата, но засега ще я запазя в тайна). Но мисля, че и без да знаем имената им, можем да предположим, че 28 август ще остане в историята на варненския културен живот (колкото и екзотично да звучат последните три думи).

Интересен е подходът за избор на група за третата вечер. Организаторите са предоставили тази възможност на феновете: в сайта на фестивала всеки може да гласува за едното от трите предложения, както и да чуе как звучи музиката им. А те са Joseph Bowie's Defunkt, The PB Underground и Brooklyn Funk Essentials. Лично моят фаворит са The PB Underground – голям бенд, предлагащ класически откровен фънк. Много бих се радвал именно те да закрият първото издание на Funkophon Festival. Но който и да се качи на сцената, аз съм сигурен, че това събитие ще промени града ни – то е нещо, от което Варна определено има нужда. Затова ми се иска всички ние, които имаме отношение към тази музика, да го подкрепим, като си купим билети (които между другото ще са в мрежата на eventim.bg от следващата седмица), а не само духом (както най-често се получава). Защото мисля, че е крайно време да разберем, че продуктът, който ни се предлага на едно музикално събитие, струва пари. А ние отиваме на това събитие заради музиката, а не просто за да се покажем, нали?

В тази връзка искам да благодаря на всички, които платиха по 3 лв., за да присъстват на втората вечер от серията Да спасим винила в бар Blues Brothers. Събитието беше посветено на джаза и радостта ми от атмосферата в пълния бар беше много голяма. Тази музика звучи невероятно на грамофонни плочи (както всъщност всяка друга). Видяхме почти всички лица на джаза, като започнахме от диксиленд оркестрите, минахме през големите вокалисти и инструменталисти от втортата половина на ХХ век, през българските култови джаз формации, за да завършим с новите течения в музиката, повлияни от джаза. Радостен е и фактът, че основната идея на Грамофония започна да се осъществява – присъстващите да бъдат активна част от събитието, а не просто пасивни слушатели. Благодаря на Живко, Светла, Христо и Сашо за донесените плочи – чухме наистина добри неща. С две думи – май винила ще го бъде.

P.S. Доказателство за последните ми думи е и този кратък репортаж на
bTV, в който аз и Nzymo се мъдрим сред купчинка плочи.

Peace & Funk

Няма коментари: