вторник, 6 април 2010 г.

Да спасим добрия стар винил!

Ето, че едва отминал, наситеният със събития уикенд ще бъде последван от още. Първото е в четвъртък и поставя началото на новата съвместна инициатива на сдружението за култура Морско синьо и моя милост. Идеята е два четвъртъка в месеца да си спомняме за добрите стари грамофонни плочи, които до днес, 61 години след създаването си, остават най-съвършеният звуков носител (по този въпрос не търпя никакви възражения). Изобщо ритуалът на слушане на грамофонни плочи е изключително необходим за пълноценното общуване с музиката – както с материалния носител, така и с обложката на плочата. И за двата компонента до ден днешен не е създадена по-добра алтернатива.

Проектът Да спасим винила предвижда още разговори за историята на виниловите плочи, за виниловата индустрия в момента, за албуми, лейбъли, технологии за производство, формати, грамофони. Колекционерите и феновете на винила ще могат да обменят информация, да разменят или подаряват грамофонни плочи, да предлагат носители от личните си колекции за музикалните партита Грамофония. Изобщо иска ми се да се създаде една общност на почитателите на виниловата култура, тъй като според мен в днешно време ги има, но са доста изолирани един от друг.

Така че ако съм събудил поне малък интерес у вас, заповядайте в четвъртък, 08.04, на първото издание на Грамофония. Всяко събитие ще е оцветено в определена тематика, която в пилотното издание ще бъде фънки музиката (хм, едва ли има изненадани). Другият акцент ще бъде кратка информация за историята на 7-инчовия сингъл. Иначе следващите теми ще бъдат посветени на различни стилове (джаз, соул, блус, диско, рок), на отделни артисти, на течения в музиката и т.н. Обединяващият елемент ще бъдат плочите, каквито можете да носите и вие - с радост ще завъртя фънки предложенията ви.

Мястото е бар Blues Brothers във Варна (ул. Цариброд 19). Започваме в 20:00.

Peace & Funk

Няма коментари: