четвъртък, 9 юни 2011 г.

Miami feat. Robert Moore – Party Freaks


Варна не е Маями. В това не е трудно да се убеди човек, разхождайки се по улиците й днес, въпреки безразборно разхвърляните из града поувяхнали палми в гигантски мръсни саксии. И все пак Варна е готин град (с кофти летни клубове, отказващи да пускат соул и фънк музика – но за това друг път). Маями обаче е друга бира, приличаща си с морската столица (?!) на България единствено по броя на населението и по това, че двата града са побратимени. Да, точно така. И като жест към братско Маями днес ще слушаме една от фънки гордостите им – групата Miami с Robert Moore зад микрофона и песента Party Freaks.

Бандата Miami е създадена в Маями, Флорида (което, мисля, не е трудно за отгатване). Съставът й включва Robert Moore (вокал), Freddie Scott (барабани), Warren Thompson и Andrew Curran (китара), Bobby Williams (орган), Willie Jackson и George Perry (бас), и Willie Clarke (перкусии), който е и създател на формацията (а също и основен композитор в нея). В началото Miami е студийна група на лейбълите от семейството на TK и работи с различни артисти от Маями, сред които Little Beaver, George MCrae, Gwen McCrae и Betty Wright. Дебютният им албум Party Freaks излиза през 1974 и освен едноименния сингъл, който ще слушаме днес тук, във Funky Bites, съдържа и колекционерската рядкост I Can See Through You. Две години по-късно се появява Notorious, който съдържа хита Kill That Roach (Убий тази хлебарка – това е разговорна фраза в тропическите градове като Маями, където някои видове хлебарки стават големи колкото пеперуди и в отделни случаи дори летят – извинявам се за това не много фънки отклонение). Henry Stone, собственикът на TK, уваличава бюджетът за издаването на този албум, което позволява включването на струнна и брас секция, както и на нов член – Jesus Gonzales. Третият албум Miami, в който блести кавър версията на Otis Redding Ive Been Loving You Too Long, както и първите два, излиза в каталога на лейбъла Drive. За съжаление не предизвиква кой знае какво внимание и групата се разпада. През 1980 фалира и кейбъла TK, който, макар и по-късно прероден под ново име, така и не се доближава до славните си дни от средата на 70-те. 

Party Freaks е едноименният сингъл от дебютния албум на Miami. Продуцирано от Clarence Reid, Richard Finch и Willie Clark, това парче удивително напомня в инструменталната си част на Theme from Shaft. Заимствана или не, Party Freaks е страхотна соул фънк находка, която все по-често ще намира място в сетовете ми. Насладете й се, а ако обърнете плочата, ви очаква същото количество удоволствие с Party Freaks Pt 2. Enjoy. 


Peace & Funk

Няма коментари: