понеделник, 11 октомври 2010 г.

Johnnie Taylor - Who's Making Love


Кой прави любов? Надявам се всеки, който чете този блог. Често. Макар и сам. Добре, достатъчно с безвкусните шеги. Дойде време във Funky Bites да намери място и големият Johnnie Taylor. Много са песните му, които заслужават да блеснат на страниците на този блог. И все пак първата от тях е Who’s Making Love от 1968. Stax, бейби!

Johnnie Harrison Taylor е роден на 05.05.1938 в Крофърдсвил, Арканзас. Израсва в околностите на Западен Мемфис, където е откърмен с обилни количества госпъл и блус (легендарният блусмен Junior Parker му е бил съсед). В началото на 50-те Taylor започва кариерата си като част от ду-уап групата The Five Echoes, с които не постига кой знае какъв успех, но след все по-честите сравнения на гласа му с този на Sam Cooke, той някак логично заема мястото му в Soul Stirrers през 1957. През следващите две години Johnnie Taylor ще запише доста сингли с групата, но изведнъж шокира всички, като напуска, за да се впусне в преследване на кариера на църковен проповедник (за наше щастие това се оказва временна прищявка).

Междувременно Sam Cooke е създал лейбъла Sar като допълнение към успешната си солова кариера. По ирония на съдбата (или просто поради прозорливостта и стремежа към печалба на Cooke) той привлича Taylor към лейбъла, за да го направи успешна поп/R&B звезда. Всичко започва чудесно с хита Rome Wasn’t Built In A Day от 1962, но приказката свършва много бързо с трагичната смърт на Sam Cooke.

След няколко години затишие идва 1966, в която Johnnie Taylor подписва със Stax. Година по-късно пробива класациите с Who’s Making Love, която се продава в над 2 милиона копия и превръща Taylor в една от основните фигури на американската соул сцена. През следващите години името му рядко напуска списъка с най-продаваните албуми. След първия му голям пробив, бял свят виждат класики като Take Care of Your Homework, Jody’s Got Your Girl, Steal Away и Cheaper to Keep Her. Малко известен е фактът, че въпреки огромното наследство, което звезди като Otis Redding, Booker T & The M.G.'s, Issac Hayes и Sam & Dave оставят за Stax, именно Johnnie Taylor е най-продаваният артист в историята на лейбъла.

След залязването на Stax Taylor се премества в Columbia и издава големия си хит Disco Lady, оглавил всички класации през 1975. За съжаление музикалната компания вижда в певеца диско звезда, каквато Johnnie Taylor определено не е, и съвсем логично продажбите му спадат. Опитва да се спаси в Beverly Glen Records, където умерен успех постига единствено със сингъла от 1982 What About My Love. Но както самият Taylor признава, лейбълът, за който иска да записва, трябва да работи по-целенасочено с него – както го правеше Stax. Желанието му е удовлетворено, след като през 1984 Malaco Records го привличат в редиците си и издават два доста успешни албума, които до известна степен съживяват кариерата на певеца и показват на света, че не е изгубил способността си да предлага качествен блус, соул и фънк.

Johnnie Taylor умира от инфаркт на 31.05.2000. Погребан е в Канзас, Мисури.

Who’s Making Love е сингъл от едноименния албум на Johnnie Taylor от 1968, втори в дискографията му. Песента е в състояние да повдигне всеки от мястото му и да го накара да танцува, да тропа с крак, да клати глава или просто да прави странни некоординирани движения като мен. Във всеки един от случаите слушането на това парче си струва. От Б-страната на плочата ще откриете I’m Trying. Enjoy.


Johnnie Taylor - Who's Making Love? .mp3
Found at bee mp3 search engine


Peace & Funk

P.S. Хвърлете едно око на линка Предстоящи участия горе вдясно.

Няма коментари: