неделя, 28 ноември 2010 г.

Syl Johnson – Goodie-Goodie-Good Times


Надявам се неделята ви да не е ангажирана от задачи, чието изпълнение сте отлагали цяла седмица. Защото този ден е отреден за почивка и с този пост ще се опитам да възвърна стария му имидж на най-добрия ден от седмицата. Преди това ще ви напомня, че няма да е лошо да пестите силите си за петък (03.12.2010), когато във варненския бар Bolla ще се съберат много фънки хора за второто издание на Funky Bites – месечните фънк вечери с моя милост. Фънк, винил, танци и усмивки – това са само част от съставките, включени в рецептата на събитието, която се случва всеки първи петък от месеца. А сега да се върнем на днешния неделен ден и да си спомним за големия Syl Johnson. Едно от парчетата, които могат да се чуят на моите партита, се казва Goodie-Goodie-Good Times.

Истинското име на Syl Johnson е Sylvester Thompson. Роден е на 01.07.1936 в Хоули Спрингс, Мисисипи. Негови братя са блус китаристът и певец Jimmy Johnson и басистът Mack Thompson. През 50-те Syl е свирил с блус музиканти като Magic Sam, Billy Boy Arnold, Junior Wells и Howlin’ Wolf. Дебютът си като соло артист прави през 1959 за дъщерния за King Records лейбъл Federal. В средата на 60-те преминава към чикагския лейбъл Twinight. Дебютирайки там със сингъла Come On Sock It To Me през 1967, Syl Johnson бързо се утвърждава като хитмейкър и продуцент. Песента му Different Strokes, която излиза през същата година, наскоро беше включена в престижната компилация Ultimate Breaks and Beats.

През 1971 Willie Mitchell довежда със себе си Syl Johnson в Hi Records, където двамата записват три албума. Раждат се хитове като We Did It, Back for a Taste of Your Love и Take Me to the River. В един момент обаче Johnson забелязва, че в този лейбъл е невъзможно да излезе от сянката на Al Green – звездата на Hi Records по това време.

След като напуска и тази компания, Syl Johnson записва две плочи за собствения си лейбъл Shama. В средата на 80-те Johnson започва собствен бизнес с рибен фаст-фууд ресторант и се отдръпва от музикалния бизнес с изключение на епизодични участия в няколко блус клуба. През 1992 Syl Johnson открива, че парчето му Different Strokes е семплирано от много рапъри, сред които Wu-Thang, Kool G Rap, Hammer и Geto Boys. Стимулиран от този факт, той решава да се завърне в музикалния бизнес. През 1994 издава албума Back in the Game за лейбъла Delmark, в записите на който участие вземат ритъм секцията на студийната банда на Hi Records, както и най-малката дъщеря на Syl – Syleena Johnson.

Goodie-Goodie-Good Time е парче, което перфектно приляга на една приятна разтоварваща неделя, каквато се надявам да е за вас днешната. Останалото оставям да допълни Syl Johnson – аз само ще добавя, че от Б-страната на това 7-инчово бижу ще откриете Love Baby. Enjoy.



Peace & Funk

4 коментара:

Анонимен каза...

Прекрасно поднесен материал, браво :)
Годините на Syl в Hi Records на мен лично са ми любимите и това има много общо с факта че RZA (бийтмейкърът на Wu-Tang)е ГОЛЯМ фен на Willie Mitchell - човекът оформил саунда на Hi Records през 70-те :)) Та в песни на Wu-Tang са семплирани често изпълнители на Hi от това време - Al Green, Ann Peebles, O.V Wright..

-Гунчев

FUNKYSKILL каза...

Здравейте и привет от Пловдив !!!Още веднъж поклон за добрата работа на Mr.Soulmate по този прекрасен блог !! Исках тук да съобщя за всички заинтересовани от творчеството на големия глас - Syl johnson, че в предаването "Добрите Стари Funky Времена" тази сряда по on-line radio "Neko" ще представя неиздавани тракове, също и нечувани сингли 7''от лейбълите (Federal, Twinight, Zachron, Special Agent, Cha Cha and TMP-Ting), които са от компилацията на Numero Group (компания от Chicago, която издава само ценни и рядки за намиране артисти, тяхните сингли, албуми и т.н.) Та компилацията представлява Box с 6 плочи и 4 cd'ta невероятни със съдържанието си !!!
ето и линк за слушане:
http://stream.uni-plovdiv.bg:8000/radio_neko_128.m3u

Dobo Marzov каза...

Благодаря ви за коментарите, френдс! Syl Johnson наистина е явление в музиката. Поздрави на Гунчев (Наско, предполагам) и на Skill, който явно и тази сряда ще направи животът ни по-приятен с радио предаването си "Добрите стари фънки времена". Ако някой от читателите на този блог все още не го е слушал, силно, ама много силно му препоръчвам да го направи всяка сряда от 18:00 до 21:00. Линкът е публикуван от Skill по-горе. По дяволите, тази музика обединява хората!

nasko каза...

Да, Наско :)
Има безброй неща, които обединяват хората. Само хората трябва да пожелаят да се обединят :))
Поздрави от Бургас!