четвъртък, 14 юли 2011 г.

Santana – Zulu


Ако искате да присъствате на едно от малкото събития с мое участие през това лято, бъдете в неделя (17.07.2011) във или около бар Cubo (Варна, Южен плаж – макар че местоположението му е известно на всички читатели на този блог). Вече съм напълнил до пръсване кейса си със 7-инчови фънк, соул и диско парцали, готови да бъдат завъртени върху грамофоните на плажа, така че ще се радвам да се видим край морето. В аванс ще ви представя едно от парчетата, което в неделната вечер за първи път ще прозвучи в мой сет. Когато става дума за Santana и музиката му от 70-те години на миналия век, няма как да не потрия ръце от удоволствие. Почти всеки негов сингъл от този период е фънк/афро/латино/рок бомба, която рано или късно трябва да финишира в моята винилова колекция. Сред първите няколко, вече направили това, е Zulu – част от албума Moonflower, излязъл през 1977 за лейбъла CBS.

Карлос Аугусто Селва Сантана е роден на 20 юли 1947 в Аутлан де Наваро, Мексико. Докосва се до славата още през 60-те с групата Santana. Баща му е известен мариачи–цигулар и логично младият Карлос от ранна възраст се занимава с цигулка. Открива китарата, когато е на 8. След като заедно с родителите си се премества в Тихуана, Карлос започва да свири в местни клубове и барове. Малко по-късно обаче семейството отново сменя града (този път и държавата) – установява се в Сан Франциско, Калифорния. През 1966 Карлос Сантана става един от създателите на Santana Blues Band (в последствие името е съкратено до Santana.

Скоро одписват с Columbia Records, които издават едноименния албум Santana. По това време членове на групата са Карлос Сантана (китара), Грег Роули (клавишни и вокали), Дейвид Браун (бас), Майкъл Шрийв (барабани), Хосе Ареас и Майкъл Карабело (перкусии). Албумът добива широка популярност след участието на групата на Уудсток. Следващите два албума на Santana Abraxas (1970) и Santana III (1971) затвърждават успеха на дебюта им и превръщат групата в сензация. През 1971 Роули напуска, за да основе друга супер успешна рок банда –Journey.

През 1972 Карлос Сантана е омагьосан от новото фюжън явление Mahavishnu Orchestra. Китаристът Джон Маклафлин го свързва с гуруто си Sri Chinmoy, който му дава името Devadip (означаващо лампата, светлината и окото на Господ). Тази нова духовнаSupernatural, той се обръща към актуалните музиканти от следващото поколение. посока променя музиканта и стилово. До края на десетилетието в звученето му навлизат различни влияния от фрий джаза, от Източна Индия, от класическата музика и много други, които оцветяват музиката на китариста в най-различни цветове. Следват десетки албуми, в много от които участват големи имена от световната сцена: до края на 80-те залага на класици като Уили Нелсън, Хърби Хенкок, Буукър Т. Джоунс, Уейн Шортър, Рон Картър и The Fabulous Thunderbirds, а след завръщането си през 1999 с албума

Zulu е сингъл от албума Moonflower от 1977. Радвам се като дете всеки път, когато го слушам. Моето копие на 7-инчовия сингъл е издание на CBS, където парчето е Б-страна на She’s Not There. Enjoy.

  

Peace & Funk

Няма коментари: