петък, 21 януари 2011 г.

Archie Bell & The Drells – Tighten Up


Няма какво да се лъжем – в тази зима, поне във Варна, до този момент не видяхме нещо кой знае колко зимно (дано само не предизвикам някакви природни катаклизми с това изречение). Така или иначе, лятото липсва на всички ни, така че с днешната фънки хапка ще си спомним за него – дори и само за три минути. Всъщност текстът на парчето няма нещо, свързано с топлия сезон, но звученето на бандата винаги ми е носило мириса на море. Парчето е Tighten Up, а бандата – Archie Bell & The Drells.

Archie Bell & The Drells, както често споменават и в парчетата си, са от Хюстън, Хюстън, Тексас. Освен Archie, основател и обединяваща фигура в групата, съставът включва още брат му Lee Bell, James Wise, Joe Cross, Billy Butler, Lucious Larkins и Willie Pernell.

Archie Bell е роден на 01.09.1944 в Хендерсън, Тексас, но израсва в Хюстън заедно със седемте си братя, един от които е Ricky Bell – легенда в американския футбол. Майка им, Ruthie Bell, пеела в местния църковен хор и държала синовете й да се включват активно в църковната дейност. Благодарение на нея Archie започнал да се занимава с църковно пеене в много ранна възраст. В тийнейджърските си години сформира Archie Bell & The Drells, с които се явява на безброй конкурси за млади таланти. На един от тях музикантите привличат вниманието на радио диджея Skipper Lee Frazier и много скоро младата група започва да записва за лейбъла му – Ovid Records. Първият локален хит на Archie Bell & The Drells е озаглавен She’s My Woman, She’s My Girl, но веднага след излизането му Archie е мобилизиран в армията и изпратен във Виетнам. Именно там записва песента Tighten Up заедно с военната формация TSU Toronadoes. През декември 1967 при едно от редките прибирания на Archie Bell в Щатите, парчето е записано с The Bells и издадено. Мигновено се превръща в тотален хит в Хюстън и още докато музикантите разберат какво се случва, находчивите шефове на Atlantic Records вече чукат на вратата им.

Tighten Up, написана от Archie Bell и Billy Butler, е продадена в над 3 милиона копия и за две седмици през пролетта на 1968 оглавява едновременно R&B и поп класациите на Billboard. За съжаление, по време на тази еуфория Bell е бил разпределен в Германия и поради валящите предложения за концерти и участия неговото място зад микрофона е заето временно от James Wise. Огромният интерес към Archie Bell в САЩ склонява началниците му в армията да започнат да го пускат за някои концерти и така по време на едно участие в Ню Джърси групата се среща с емблематичното композиторско-продуцентско дуо Kenneth Gamble – Leon Huff. Решават да работят заедно и от тази връзка се раждат хитове като I Can't Stop Dancing, Do The Choo Choo, Love Will Rain On You, (There's Gonna Be a) Showdown, Girl You're Too Young и My Balloon's Going Up. Последният албум в дискографията на Archie Bell & The Drells е Hard Not To Like It от 1977.

Tighten Up е парче, което носи лятото със себе си. В очакване на истинското, можем да си вземем парченце и от това на Archie Bell & The Drells. В британското издание на плочата от 1968, което аз притежавам, песента е Б-страна на (There's Gonna Be a) Showdown. Enjoy.

Archie Bell & The Drells - Tighten Up .mp3
Found at bee mp3 search engine


Peace & Funk

Няма коментари: