събота, 16 април 2011 г.

Bobby Patterson – What A Wonderful Night For Love


Днес е Record Store Day! Ако случайно сте пропуснали предния ми пост, върнете се малко по-надолу. Ще откриете информация, която си струва да се прочете.

Все повече потъвам в дълбоките води на магията, наречена northern soul. Това е термин, с който през 1968/69 в Англия започват да се наричат парчета предимно от лейбъла Tamla Motown, но които остават в страни от мейнстрийм потока. Те са с по-бързо темпо и претъпканите британски клубове буквално се клатят под звуците им. Повече за това течение, което е уникален културен феномен, ще разкажа в някой от следващите постове. Сега само ще го илюстрирам от музикална гледна точка с песента What A Wonderful Night For Love на Bobby Patterson.

Bobby Paterson е роден на 13.03.1944 в Далас, Тексас. Както повечето блус музиканти от Далас, и Bobby Patterson е вокалист и мултиинструменталист, който продължава соул-блус традицията, започната от имена като Bobby “Blue” Bland, Otis Redding и Wilson Pickett. Но различното при Patterson е, че освен изпълнител, той е още композитор, продуцент, промоутър и собственик на лейбъл.

Bobby Patterson започва да свири на китара и барабани, когато е на 10. Малко по-късно създава първата си група – Rotal Rockers, която печели няколко конкурса за таланти. През 1967 един от тях носи на момчетата награда пътуване до Калифорния, където записват сингъл за лейбъла Liberty, никога не видял бял свят.

Когато Patterson постъпва в колежа Arlington, един от състудентите му е син на собственик на местен лейбъл. Така през 1962 се стига до издаването на песента You Just Got to Understand от Abnak Records. Сингълът не е кой знае колко успешен, но именно той убеждава собственика John Abnak да създаде дъщерен на Abnak лейбъл за соул музика. Така се ражда Jetstar Records. През следващите 6 години Bobby Paterson записва за него, като в този период развива и останалите си способности, за които вече стана дума. По това време на бял свят се появяват синглите Let Them Talk (популяризиран също и от Little Willie John), I’m Leroy I’ll Take Her, Broadway Ain’t Funky No More, T.C.B. or Y.C.A. (за която ще си говорим друг път по-подробно), My Thing Is Your Thing, The Good Old Days и I’m In Love With You.

През 1969, след серия от регионални хитове, Abnak Records прекратява дейността си и Patterson издава албум, продуциран от самия него. Малко по-късно спира да записва, за да започне продуцентската и промоутърската си кариера. Като продуцент той работи с артисти като Fontella Bass, Chuck Jackson, Ted Taylor, Shay Holiday, Roscoe Robinson, the Montclairs, Tommie Young и Little Johnny Taylor. Песни на Bobby Patterson са записвани от Albert King (That’s What the Blues Is All About) и the Fabulous Thunderbirds (How Do You Spell Love?).

През 1996 Bobby Patterson опитва да се завърне на сцената като изпълнител с албума Second Coming, издаден от неговия даласки лейбъл Proud. Не успява да върне старите си фенове както с него, така и с последния си засега студиен албум I’d Rather Eat Soup, излязъл две години по-късно.

What A Wonderful Night For Love е типично northern soul парче. Тази музика е създадена за танцуване и съвсем скоро хората в България ще се убедят в това. Повече подробности за (northern) soul събитията, които се задават – когато му дойде времето. Дотогава слушайте northern soul и изтанцувайте душата си под тези божествени звуци. Парчето е Б-страна на T.C.B. or Y.C.A. – песен с невероятна енергия, която въртя доста често на партита и която съвсем скоро ще заеме заслуженото си място на страниците на този блог. Enjoy.

Bobby Patterson - What A Wonderful Night For Love.mp3
Found at bee mp3 search engine


Peace & Northern Soul

Няма коментари: