понеделник, 4 април 2011 г.

Roy Ayers – Freaky Deaky


Очевидно пролетта ще бъде също така гореща както зимата тук, във Funky Bites. Преди седмица радио шоуто ми 45 оборота в минута отбеляза стотното си издание, а в края на месеца ще отпразнуваме и втория му рожден ден. Факт са два нови проекта с мое участие (The Junk Dealers с DJ JiJo и Funky Soul Fellows със селектор Стилиян). Нещата разбира се няма да спрат до тук, но засега няма да издавам подробности около плановете за близкото бъдеще. На 29 април бъдете във варненския клуб Vintage 33, за да празнуваме заедно. In Vinyl We Trust (селектор Стилиян + Skill) и моя милост ще разклатим сградата на хотел Черно море с фънк, соул, бугалу, диско, латино и афро ритми. Само на 7-инчови грамофонни плочи.

И като стана дума за любимия ми винилов формат, нека да ви представя днешната фънки хапка. Ще видим диско фънк страната на Roy Ayers, която той разкри пред света през втората половина на 70-те. През 1978 Polydor издадоха Freaky Deaky.

Roy Ayers е един от най-значимите джаз вибрафонисти на 60-те. През 70-те и 80-те успешната му кариера продължава, но вече в аренби, фънк и диско стилистика. Считан за един от пророците на стила есид джаз, Ayers винаги се е движел години напред спрямо музикалната действителност във всеки един момент от творческия си път. Парчета като Move to Groove на Roy Ayers Ubiquity е сред прототипите на хип-хоп груува, съпътстващ повечето есид джаз записи. Песента му Everybody Loves The Sunshine е често семплирана и също допринася за “титлата” Icon Man, която американското хип-хоп общество слага на музиканта. И отговорът на Roy Ayers: "Забавлявам се с това. Нямам нищо против да ме наричат по какъвто и да било начин, така правят по принцип в тази индустрия."

Roy Ayers е роден на 10 септември 1940 в Лос Анджелис. Израсва в музикално семейство – баща му е тромбонист, а майка му му дава първите уроци по пиано. Когато Roy е на 5 години, Lionel Hampton му подарява комплект чукчета за вибрафон, но Ayers започва да свири на инструмента едва на 17-годишна възраст. След като прекрачва в третото десетилетие от живота си, музикантът е въвлечен в West Coast джаз сцената. Записва с Curtis Amy (1962), Jack Wilson (1963-1967) и the Gerald Wilson Orchestra (1965-1966), а свири с Teddy Edwards, Chico Hamilton, Hampton Hawes и Phineas Newborn. Една съвместна изява с Herbie Mann довежда до 4-годишна съвместна работа с големия флейтист (1966-1970) – незаменим опит, който отваря очите на Roy Ayers и за други стилове освен бибопа, с който е израснал.

През 1970 Ayers напуска Herbie Mann и създава формацията Roy Ayers Ubiquity, с която записва няколко албума за Polydor и която включва музиканти като Sonny Fortune, Billy Cobham, Omar Hakim и Alphonse Mouzon. Постепенно аренби/джаз/рок бандата заменя джаз елемента с фънк и диско звучене. Записват за Polydor и Columbia, покоряват класациите с няколко хита, но в края на десетилетието интересът на публиката спада.

През 80-те, освен записите и менажирането на групата си, Roy Ayers започва съвместна работа с легендарния нигериец Fela Kuti, създава лейбъла Uno Melodic и продуцира и композира сингли за различни артисти. Участва в албума Jazzmatazz на Guru и през 1993 свири в нюйоркските клубове с рапъра и с Donald Byrd.

Freaky Deaky е Б-страна на You Came Into My Life. Парчето е от края на 70-те, когато Roy Ayers експериментира с различни диско фънк аранжименти. Не е постигнала кой знае какви успехи в класациите, което не означава, че когато завъртя тази плоча, хората около мен (включително и аз) не започват да мърдат крайниците си във всички посоки. Enjoy.

Roy Ayers - Freaky Deaky MP3 Download


Peace & Funk

Няма коментари: