петък, 22 април 2011 г.

Booker T. and the M.G.'s – Mrs. Robinson


Когато баща остане да гледа сина си вкъщи в четвъртък вечер, той дава всичко от себе си, за да се справи добре. Аз, бих казал, се справих блестящо. Точно в 22:00 Тошко, стабилно нахранен, със старателно измито дупе и изтощен от игри, пое към Страната на сънищата, така че с чувство на изпълнен дълг и потна чашка с превъзходна домашна ракия до клавиатурата започвам да пиша поредния пост в едно от любимите си места в интернет – блога за фънк и соул музика Funky Bites (нескромно, но искрено). Съжалявам единствено (и то много) за пропуснатата възможност да посетя първата DJ вечер на Nzymo след скорошното му завръщане в България, но семейството е на първо място.

Преди да навляза в същината на днешната тема, искам да анонсирам две предстоящи събития, свързани с мен и този блог. Първото разбира се е вторият рожден ден на радио шоуто ми 45 оборота в минута на 29 април във варненския клуб Vintage 33. Задава се наистина огромно парти, така че не ви препоръчвам да го пропускате. Ето и линк към събитието във facebook. Другата новост тук е, че парчетата, които ще представям в блога занапред, ще качвам в сайта divshare.com. Досега се ограничавах да представям сингли от колекцията си, които са качени в интернет. Отсега нататък обаче тук ще стане наистина горещо.


Днес ще слушаме една група, която отдавна трябваше да намери място на страниците на Funky Bites. Booker T. & the M.G.'s са връх в музиката на Мемфис, Съединените щати и целия свят. Пригответе се за тяхната версия на Mrs. Robinson от 1969. Stax for life!

Booker T. & the M.G.'s е група, която ще остане в историята като една от емблематичните студио формации на лейбъла Stax (и дъщерния му Volt) през 60-те. Създали т.нар. мемфиски саунд, музикантите са участвали в записите на легенди като Carla и Rufus Thomas, Otis Redding, Wilson Pickett, Albert King и Sam and Dave.

Booker T. Jones започва да работи за Stax като саксофонист през 1960. Две години по-късно новосформираната от него група е новият студиен бенд на лейбъла. Оригиналният й състав включва Booker T. Jones, Steve Croper, Al Jackson и Lee Steinberg. Steve Cropper и Donald Dunn, бивши членове на the Mar-Keys, участват в инструментала на Booker T. & the M.G.'s от 1961 Last Night. Dunn свири с Mar-Keys до 1964, когато идва вече официално в Booker T. & the M.G.'s на мястото на басиста Lee Steinberg. В началото на 60-те Booker T. & the M.G.'s са виновници за инструменталната част на хитове като Gee Whiz на Carla Thomas и Walkin' The Dog на баща й Rufus Thomas. Голямото признание на страхотната банда като такава идва през 1962 с емблематичния хит Green Onions.

През следващите 7 години групата записва собствена продукция, работи с много от звездите на Stax, а също така музикантите разработват и солови проекти. Steve Crooper продуцира някои от песните на Otis Redding и е съкомпозитор на хитове на Wilson Pickett (In The Midnigh Hour), Eddie Floyd (Knock On Wood) и Otis Redding (Dock of the Bay). Al Jackson продуцира блус китариста Albert King. Booker T. & the M.G.'s записват инструменталите към хитовете на Sam and Dave Hold On I'm Coming и I'm A Soul Man.

Сред хитовете на Booker T. & the M.G.'s като самостоятелна група са Hip Hug-Her, Groovin', Soul Limbo, Time Is Tight, Hang'em High. През 1967 бандата участва в турне във Великобритания като група на Otis Redding, Sam and Dave, Eddie Floyd, Carla Thomas и други имена от каталога на Stax. Всъщност музикантите са навсякъде, където артист на този лейбъл представя музиката си пред публика.

През 1970 Booker T. & the M.G.'s преустановяват дейността си като студийна група на Stax, а две години по-късно се разпадат. Booker T. Jones се премества в Калифорния и започва работа като продуцент в лейбъла A&M. Там, освен че работи с Rita Coolidge, съпругата си Priscilla (и сестра на Rita) и Bill Withers, той записва 3 албума със съпругата си, както и един самостоятелен - Evergreen.

В средата на 70-те групата постепенно стига до решението да се събере отново, но на 1 октомври 1975 Al Jackson е застралян. Въпреки това бандата се събита с Willie Hall на барабаните и издава албума Universal Language. Разбира се не постигат старите си успехи, което не означава, че музикантите са се предали. В следващите години всеки поотделно участва в безброй успешни проекти, които тук няма да споменавам подробно. Няма как да пропусна обаче, че през 1992 Booker T. & the M.G.'s са приети в Rock and Roll залата на славата.

Mrs. Robinson е парче, което ме кара да танцувам (т.е. да размахвам крайници във всички посоки). Версията на Booker T. & the M.G.'s е от 1969, а оригиналът е дело на Paul Simon от Simon & Garfunkel и се появява година по-рано. Безброй кавър версии и един шедьовър. Booker T. & the M.G.'s наистина са група, оставила дълбока диря след себе си в музикалната история. От Б-страната ще откриете друго соул бижу - Soul Clap. Enjoy.



Peace & Funk

2 коментара:

FUNKYSKILL каза...

DOBCHO, JIV I ZDRAV BRATKO - ZA MEN VINAGI E UDOVOLSTVIE DA SE ZACHETA V TVOQ MANQSHKI BLOG :))) KEEP ON, MY FRIEND !!!

Dobo Marzov каза...

Благодаря ти, брат! Радвам се, че се отбиваш тук. Правя всичко това с голяма любов към любимата си музика и към хората, които я слушат.
Поздрави :)