четвъртък, 2 юни 2011 г.

The Packers – I'm Converted


60-те години на ХХ век са крайъгълен камък в развитието на соул музиката и в частност на фънка. В края на това десетилетие фънкът избухва, за да угасне 7-8 години по-късно (не напълно и завинаги, разбира се). Почвата за това разцъфтяване се обработва още от началото на 60-те, но средата на декадата е най-богата на композиции, които могат да се нарекат предвестници на фънк музиката. Днес ще чуем една от тях – инструменталната Im Converted на The Packers, издадена от лейбъла Pure Soul през 1966.

The Packers е соул банда, основана от тенор саксофониста Charles Packy Axton. Той е бивш член на The Mar-Keys, но по-важно е да отбележим, че е син на Estelle Axton, която заедно с брат си Jim Stewart основава Stax Records. Дискографията на The Packers е доста скромна. През 1996 лейбълът Pure Soul издава дебютния им албум Hole In The Wall, който се изкачва до №7 в класацията на Billboard за R&B албуми, а едноименният сингъл – до №5 (това е единственото парче на The Packers, промъкнало се в класациите). Две години по-късно се появява и вторият (и последен) албум на групата Hitch It Up за лейбъла Imperial.

Информацията за The Packers е доста оскъдна. През 2006 Larry от култовия фънк/соул блог Funky 16 Corners направи едно проучване, според което групата е събрана от DJ Magnificent Montague (под диджей разбирай истинското значение на думата – радио водещ и селектор). Най-вероятно в записите на дебютния сингъл Hole In The Wall и неговата Б-страна Go Head On участват Booker T. на пианото и няколко от членовете на The MG’s, сред които органиста Leon Haywood. Кои са музикантите в останалите парчета от двата албума на групата, остава загадка. 

Im Converted е експлозия, траеща 1 минута и 45 секунди. Когато го чух за първи път, този инструментал просто ме отвя. Той отвори очите ми за соул музиката с фънк заряд, записвана преди 1967. Групи като The Packers са пионерите във фънки звученето от средата на 60-те и Im Converted е красноречив пример за това. Сингълът е част от дебютния албум на бандата Hole In The Wall от 1966, продуциран от въпросния Magnificent Montague. Ако попаднете на плоча на The Packers, моят съвет е да я стиснете здраво в ръцете си и да побегнете в неизвестна за останалите посока. Б-страната е Pure Soul – друг пре-фънк шамар, който също ще намери място на страниците на този блог. Enjoy.

 

Peace & Funk

2 коментара:

Стоян каза...

Луд сакс :)

Dobo Marzov каза...

Луд, луд... :)