понеделник, 30 май 2011 г.

45 оборота в минута #108 (21.05.2011) - специален гост: Roelant Hollander


В това издание моят добър приятел и прекрасен саксофонист Roelant Hollander представя в рамките на 3 часа холандската Jazz / Nu Jazz / Funk сцена от последните 10 години. Форматът е малко по-различен: говорим малко и слушаме много. Както обещаваме тържествено, тук ще откриете повече информация за артистите, които слушате. И за да не излизам от формата, спирам с приказките.


45 оборота в минута #108 - плейлист:

The Q4 – Goin’ Down / Project Mooncircle (алб. Sound Surroundings, 2010)
The Q4 – One of These Days / Project Mooncircle (алб. Sound Surroundings, 2010)
Alain Clark – Blow Me Away / 8ball Music (алб. Live It Out, 2008)
Alain Clark – Caught In A Loop / 8 ball Music (алб. Colorblind, 2010)
Sven Hammond Soul – Benny’s Blues / VG Music (алб. The Marmalade Sessions, 2010)
Sven Hammond Soul – Fatcakes / VG Music (алб. The Marmalade Sessions, 2010)
Relax – 1930. The Festivites / Barsonmusiq (алб. Odeur de Clochard, 2005)
Relax – Mr. Review / Barsonmusiq (алб. Odeur de Clochard, 2005)
Jazzinvaders – Love and Happiness / Social Beats (алб. Up & Out, 2006)
Jazzinvaders – Wo Ya / Social Beats (алб. Up & Out, 2006)
Waylon – Wicked Way / Motown (алб. Wicked Ways, 2009)
Kraak and Smaak – Squeeze Me / Jalapeno
Kyteman feat. Reazun – Une Seule Fois / Kytopia (алб. The Hermit Sessions, 2009)
Kyteman feat. Reazun & Paradox – Pitch Black Darkness / Kytopia (алб. The Hermit Sessions, 2009)
Monsieur Dubois – Happy Little Cloud / Unique (алб. The Dutch Nu Jazz Movement – What’s Nu, 2010)
Monsieur Dubois – Something Nu / Unique (алб. The Dutch Nu Jazz Movement – What’s Nu, 2010)
Caro Emerald – Absolutely Me / Grandmondo (алб. Deleted Scenes From The Cutting, 2010)
Caro Emerald – The Other Woman / Grandmondo (алб. Deleted Scenes From The Cutting, 2010)
Saskia Laroo – Body Music / Stereo & Video (алб. Body Music, 1999)
Saskia Laroo – Vibes / Stereo & Video (алб. Body Music, 1999)
Scallymatic Orchestra – Minor Moves / Flying High (алб. Annie Get Your Gun, 2009)
State of Monc – Camelz (live) / Sound Camp (алб. Phantom Speaker, 2010)
State of Monc – Boom! (live) / Sound Camp (алб. Phantom Speaker, 2010)
The Subes – Lost / Painted Dog
The Subes – Jazz Azz / Painted Dog
Benjamin Herman – Black Mote / Dox (алб. Blue Sky Blond, 2010)
Benjamin Herman – Durban Poison / Dox (алб. Blue Sky Blond, 2010)
Benjamin Herman – Indian Hay / Dox (алб. Blue Sky Blond, 2010)
Benjamin Herman – Lowryder / Dox (алб. Blue Sky Blond, 2010)
Perquisite feat. Benjamin Herman – I’m Walking / Unexpected (Outta Nowhere EP, 2001)
New Cool Collective – Big Mondays / A-Records (алб. Big, 1999)
New Cool Collective – Chevere / Sony (алб. Bring It On, 2002)
New Cool Collective – Comin’ Back For More / Sony (алб. Bring It On, 2002)
New Cool Collective – So Cool / Club 802 (алб. Extended Play, 1995)
New Cool Collective – Jane XX / Club 802 (алб. Extended Play Vol. 2, 1995)
New Cool Collective – Klezz of ‘99 / Sony (алб. Bring It On, 2002)
New Cool Collective – Lucoolmi / A-Records (алб. Big, 1999)
New Cool Collective – The Hun / Sony (алб. Bring It On, 2002) 


The Q4 е колаборация между трима млади холандски продуценти: Arts the Beatdoctor, Sense и STW. Проектът (който в момена се състои от четирима членове) е сформиран в един задимен бар в Амстердам през 2005. уникалното в музиката на The Q4 е фактът, че всяко тяхно парче е сглобено нота по нота от стотици кратки семпли, изровени от огромните винилови колекции на продуцентите.

Alain Clark е роден на 4 юни 1979 в Haarlem. Работил е с музиканти като барабаниста Steve Gadd и басиста Kevin Wyatt, който е свирил с Terence Trent D’Arby и En Vogue. Засега има издадени 3 албума, вторият от които – Live It Out – е двойно платинен.

Sven Figee, музикант, продуцент и създател на Sven Hammond Soul, е роден на 27 май 1975. Завършил е Ротердамската консерватория с пиано, но голямата му страст е Hammond B3 органът. Свирил е с Anouk по време на европейското й турне (1998/99), а е работил още с Rose Spearman, Keith Caputo, Nate James, Sandra St. Victor, Berget Lewis, DJ Roog, DJ Maestro, Corrina Greyson, Benjamin Herman и много други.

През 1998 вокалистът Llewy създава групата Relax. Четири години по-късно подписват с Warner Music, които издават дебютния им лайв албум. Първият им студиен албум се появява през 2005 за Universal. Третото попълнение в дискографията им вижда бял свят в началото на тази година. 

The Jazzinvaders са предвождани от барабаниста и бийт мейкър Phil Martin. Повечето от членовете са класни джаз музиканти с много награди, но с Jazzinvaders те достигат наистина най-високо. Става дума за Rolf Delfos (алт саксофон), Phil Martin (барабани и бийтове), Linda Bloemhard (вокали), Jan van Duikeren (тромпет), Berthil Bustra (клавишни) and Guido Nijs (тенор саксофон). Имат 3 издадени албума и са правили турнета в Европа и Япония. 

Waylon е псевдонимът на Willem Bijkerk. Като дете идолът му е Michael Jackson, но един друг музикант му повлиява в по-голяма степен – кънтри певецът Waylon Jennings. През 1997 Waylon подписва договор с EMI за записване на албум в Нешвил, но това така и не се случва. След като се завръща от Щатите в Холандия, опитва да започне кариера в родината си, но явно му е било писано да работи в САЩ. През 2009 Waylon се превръща в първия холандец, подписал договор с Motown. Дебютният му албум е повече от успешен.

Wim Plug, Mark Kneppers и Oscar De Jong са ядрото на Kraak & Smaak. Първият им албум, Boogie Angst, постига успех в Англия и Съединените щати. Музиката им е използвана в много телевизионни програми и сериали (Анатомията на Грей). Между първия и втория си албум момчетата издават и двоен компактдиск с любими свои ремикси, сред които върху парчета на Jamiroquai и Richard Dorfmeister. Оттогава каталогът им с ремикси непрекъснато се увеличава с имена като Maxwell, Junkie XL, Sam Sparro, Fedde le Grand, Darwin Deez, Hurts, Sander Kleinenberg. Вторият албум на Kraak & Smaak, Plastic People, съдържа най-големият им хит до момента – Squeeze Me. Само в Щатите са продадени над 80 000 копия от него. Участвали са на най-значимите световни музикални фестивали като Гластънбъри, Big Chill и Bestival в Англия, Lowlands в Холандия, Coachella, Ultra Music и Detroit Movement в Щатите, както и още много музикални форуми в Европа. Тази година ще излезе третият албум на Kraak & Smaak, а освен това бандата ще вземе участие на Sozopol July Morning Fest. 

Kyteman е псевдоним на Colin Benders. Роден е на 5 декември 1986 в Утрехт. За третия си рожден ден получава тромпет от чичо си Jacky Terrasson, джаз музикант от Ню Йорк, но му разрешават да свири на него едва когато навършва 6 години, тъй като тогава постоянните зъби на детето израстват напълно. Има трудности с гимназията, където му слагат диагнозата аутизъм. След като все пак я завършва, постъпва в Музикалната академия в Хага, където учител му е Eric Vloeimans. Когато е на 18, Kyteman започва да композира и записва музиката за дебютния си албум. Процесът продължава 3 години, след което събира група и започва да прави концерти със своя Hip-Hop Orchestra (12 музиканти и 10 емсита).

Създадена първоначално като джемсешън бенд през 1999, групата Monsieur Dubois с времето развива зученето си, което днес най-общо може да се определи като Danceable Hardjazz. В дискографията им до момента има 3 албума, за първия от които – Ruff, те са номинирани за награда Edison. Бандата свири навсякъде в Европа (като Jazz Expo в Италия и North Sea Jazz Festival). Музикантите са членове на Холандското Nu Jazz движение. 

Caroline Esmeralda van der Leeuw ak.a. Caro Emerald е родена на 26 април1981 в Амстердам. През 2005 завършва Амстердамската консерватория със специалност Джаз пеене. Back It Up, дебютният й сингъл, привлича вниманието на публиката към нея, а любопитното в случая е, че песента първоначално е била написана за японска поп група. 

Saskia Laroo, определяна от пресата като европейската лейди Miles, е една от съвсем малкото тромпетистки с над 30-годишна кариера. Родена е на 31 юли 1959 в Амстердам. Осем години по-късно започва да свири на тромпет, а след още десет постъпва в Музикалната академия. Свирила е на китара, бас, пиано, орган, виолончело, саксофон и кларинет, но запазената й марка е тромпетът. Има 5 албума зад гърба си и на практика е свирила в целия свят. Работила е с артисти като George Coleman, Roy Hargrove, Wynton Marsalis, Yellow Jackets, George Benson, Marcus Miller, Courtney Pine, Candy Dulfer, Teddy Edwards и много други. 

The Scallymatic Orchestra играят все по-централна роля в холандската (ню) джаз сцена още от създаването си през 2000. Дебютният им албум Annie Get Your Gun излиза цели 9 години по-късно, а The Scallymatic Orchestra, който се състои от 8 музиканти, е член на Холандското Nu Jazz движение. 

State Of Monc е група, създадена през 2000 от тромпетиста Arthur Flink и саунд магьосника и бийт мейкър Hielke Praagman. От самото начало целта им е била да смесят в едно комплексен пламенен джаз и денс ориентирана електроника, а резултатът може да се чуе в предаването. State Of Monc също са членове на Холандското Nu Jazz движение. А ето и състава на бандата: Arthur Flink (тромпет), Hielke Praagman (електроника), Milan Bonger (алто и сопрано саксофон), Robin Koerts (бас), Tuur Moens (барабани). В парчетата, които слушаме тази вечер, участва и тенор саксофонистът Ben van den Dungen. 

Subes са Greg, Aram Wilmot и Pieter Ubbels – двама диджеи и един музикант, които са се нагърбили с цялата работа по композирането, аранжирането и продуцирането на музиката си. Заедно с много гост музиканти те създават звук, в който вплитат разнообразни ритми и стилове като самба, боса нова, фънк, афро и, разбира се, джаз. 

Benjamin Herman започва да свири на саксофон на 12-годишна възраст. Година по-късно свири из холандските клубове, а само още няколко години по-късно детето-чудо вече участва в различни формации, с които обикаля света, като създава и свои проекти. През 1991 завършва Консерваторията в Хилверсум и малко след това се превръща в единствения европеец, избран да участва в Thelonious Monk Competition. Ето трима от останалите участници: Joshua Redman, Chris Potter и Eric Alexander. Името на Benjamin Herman прекрачва границите на джаз общността, след като той създава New Cool Collective – формация, обичана по целия свят. С имидж на търсен саксофонист още от тийнейджърските си години, този музикант участва в записите на над 100 албума на най-разнообразни артисти – от Candy Dulfer до Misha Mengelberg. Benjamin Herman е известен като най-здраво работещия, най-елегантно облечения и най-оригиналния музикант в Холандия.


1 час:

2 час:


3 час:


1 коментар:

FUNKYSKILL каза...

Strahotno predavane :))))) Poklon i golqm respect ot Plovdiv za Mr.Roelant