четвъртък, 26 май 2011 г.

The Ebonys – Sexy Ways

 

Утре за първи път ще споделя грамофоните с моя приятел и страхотен фънк археолог Frank The Tank, което кара нетърпението ми да нараства с всеки изминал час. Той ще е специалният гост на второто издание от серията The Funk: Then & Now, която заедно с DJ JiJo стартирахме преди два месеца. Не пропускайте това събитие, защото то ще бъде едно от малкото фънки партита (единственото?) през това лято. Липсата на фънк и соул музика е запазена марка на летните заведения във Варна, която лично аз не мога да си обясня. Надявам се появата на клуб Vintage 33 и особено фактът, че той ще работи и през лятото, да успее да промени практиката през този сезон публиката да търси единствено клубове на открито, каквито в истинския смисъл на тази дума фактически няма. И още една покана – ако ви се слуша фънк-рок бенд на живо и сте във Варна, тази събота (28.05.2011) имате възможността да го направите. Радио шоуто ми 45 оборота в минута ще се излъчи на живо от Концертното студио на Радио Варна (бул. Приморски 22, на входа на Морската градина). Група Funkaround ще представи авторските си парчета, а аз ще гарнирам с горещи джаз-фънк винили върху грамофоните. Събитието е отворено за публика, а входът е свободен. Начало: 20:00.

А днешната фънки хапка е от каталога на Philadelphia International. Тези две думи топлят душата ми всеки път, когато ги видя върху 7-инчова плоча, особено когато под тях видя още две: Gamble-Huff. Годината е 1973, групата – The Ebonys, а парчето – Sexy Ways.

The Ebonys е една от многото вокални групи на 70-те, чиито песни до днес си остават незаслужено подценени. Създадена през 1968 в Ню Джърси, формацията е част от каталога на Philadelphia International в най-силните му години. Тя е открита от легендарния продуцент Leon Huff и първоначалният й състав включва Jenny Holmes, David Beasley, James Tuten и Clarence Vaughan. You’re The Reason Why, първият хит на The Ebonys, излиза през 1971. Две години по-късно се появява и най-популярният им сингъл – It’s Forever.

Дискографията на The Ebonys включва едва два албума (ако не броим преиздадения им през 2010 дебют) – The Ebonys (1973, Philadelphia International) и Sing About Life (1976, Buddah). Първият определено е по-успешният и включва повечето песни на бандата, успели да пробият R&B класациите. Което си има логичното обяснение – продуценти на албума са Kenneth Gamble и Leon Huff. От него е и парчето Sexy Ways, което остава някак незабелязано между баладите – запазената марка на The Ebonys. Винаги съм се радвал като малко дете, когато от Б-страната на неподходящо за танцуване парче открия подходящо такова и случаят със Sexy Ways е точно такъв. Този секси денс-соул трак е от обратната страна на You’re The Reason Why, за която стана дума в началото. И въпреки че остава незабелязан от широката публика в онези години, днес ще му се порадваме тук, а утре – на партито The Funk: Then & Now. Enjoy.


 
Peace & Funk

Няма коментари: