петък, 12 март 2010 г.

Joe Tex – You Said A Bad Word

Както споделих преди време, основната цел на този блог е да ви запозная с част от колекцията ми от фънки винилови плочи, и по-специално със 7-инчовите бижута. И тъй като съм и радиоводещ, свикнал съм да придружавам звука с информация, така че ще научавате по нещо любопитно около биографията на всеки изпълнител. Ами да започваме.

Изборът ми на "You Said A Bad Word" на Joe Tex не е случаен. Винаги, когато пускам наживо това парче, то ми влияе изключително повдигащо и стимулиращо. Страхотен избор за "вдигане" на партито, а и на настроението по принцип.

Joseph Arrington, Jr. (08.08.1933 – 13.08.1982), по-известен като Joe Tex, е роден в Бейтаун, щата Тексас (откъдето идва и прякорът му Tex). Професионалната му кариера започва не от къде да е, а от легендарната сцена на Apollo Theatre. През 1954 печели първото място в конкурс за млади таланти и подписва професионален издателски договор. Истинският му успех обаче идва едва през 1965, когато Tex се свързва с продуцента от Нешвил Buddy Killen. От партньорството на двамата се ражда “Hold What You’ve Got”, издадена от Dial Records и достигнала до #5 в Щатите. Само за година песента е продадена в над 1 000 000 копия. Следват редица сингли, затвърждаващи изграденото вече мнение за Joe Tex като за един от най-влиятелните фънк соул братя на сцената. Последният голям хит от списъка е “I Gotcha”, който също ще представя тук и който през 1972 достига до #2 в САЩ, след което се задържа в класациите още 20 седмици. За продажбите от над 2 000 000 копия на този сингъл Joe Tex получава наградата златен диск на RIAA (Recording Industry Association of America). Малко след това музикантът се оттегля от активната си дейност.

През 1975 се завръща към музиката и само 2 години по-късно пробива отново с “Ain’t Gonna Bump No More (With No Big Fat Woman)”. През 80-те обаче отново се отказва от музиката, за да се отдаде на исляма, на ранчото си в Тексас и на отбора си по американски футбол Houston Oilers.

Интересна е историята около съперничеството между Joe Tex и James Brown, което възниква след като Tex обвинява Mr. Dynamite, че копира движенията му на сцената. Последният не му остава длъжен и започва да се среща със съпругата му. В отговор Joe Tex написва парчето “You Keep Her”. На фона на цялата тази вражда не бива да забравяме, че двамата свирят на една и съща сцена. На един от последните концерти Tex хвърля върху Brown едно наметало и започва да крещи: “Моля ви, освободете ме от това наметало!”. Това всъщност е и последното им съвместно шоу. По-късно James Brown стреля с пистолет по Tex в нощен бар.

През 1966 Joe Tex приема исляма и си сменя името си на Yusuf Hazziez. На 13.08.1982, само 5 дни след 49-ия си рожден ден, умира в дома си в Навасота, Тексас, от сърдечен удар.

“You Said A Bad Word” е Б-страна на 7-инчовия сингъл “It Ain’t Gonna Work Baby”, издаден от Dial Records през 1972. Enjoy.

(Тъй като срещам известни трудности по качването на реалното аудио от плочата на компютъра си, засега ще поствам клипове от youtube с аудиото на парчето (днес по изключение - линк към клипа).)

Линк към Joe Tex - "You Said A Bad Word"

Peace & Funk

Няма коментари: