неделя, 28 март 2010 г.

Rufus Thomas - Do The Funky Chicken


Ето, че във Funky Bites е време за поредната фънки хапка. Купчината със 7-инчови винили, чакащи за представяне тук, нараства все повече, и изборът ми на парче става все по-труден. И все пак днес се спрях на Do The Funky Chicken от 1969 в изпълнение на Rufus Thomas.

Rufus Thomas е един от хората, повлияли в най-голяма степен за развиването на Мемфис като основен център на културата и изкуството в САЩ. Още от 40-те години той работи за тази кауза, а до края на кариерата си менажира и продуцира голям брой мемфиски музиканти.

Роден е на 26.03.1917 в градчето Кейс и още в средата на 30-те години започва да излиза на сцена като комедиант в групата Rabbit Foot Minstrels. Започва да записва музика през 1941, но става известен на широката публика малко по-късно, след като става водещ в WDIA – една от малкото радиостанции по това време, ориентирани към черната музика. Той също така организира конкурс за таланти на известната мемфиска улица
Beale Street, през който са минали имена като B.B. King, Bobby Bland, Junior Parker, Ike Turner и Roscoe Gordon.

Първият си успех като записващ музикант Rufus Thomas постига през 1953 с
Bear Cat – песен-отговор на хита на Big Mama Thornton Hound Dog. Това е и първият национален хит на Sun Records, за които Thomas прави още само един запис. Той и дъщеря му Carla са първите звезди, подписали с лейбъла Stax, за който записват през 1959 дуета ’Cause I Love You (тогава компанията още е под името Sattelite). През 60-те Carla се превръща в най-голямата звезда на Stax, а баща й така и никога не постига нейния успех.

До 70-те Rufus Thomas все още е в сянката на актуалните за това време изпълнители зад океана. Най-значимият му сингъл дотогава –
Walking The Dog от 1963, е включен като кавърверсия в дебютния албум на Rolling Stones. Това е и периодът, в който стилът му се променя от соул и блус звученето към фънка.

Thomas достига апогея на своя успех в началото на 70-те, когато по върховете на класациите се подвизават
Do the Funky Chicken, (Do The) Push and Pull и The Breakdown. За нещастие в средата на 70-те години Stax фалира, което на практика слага край и на музикалната кариера на Rufus Thomas (както и на много други водещи имена от този лейбъл). През 2001 той е включен в блус залата на славата, а на 15 декември същата година Rufus Thomas умира в болницата Свети Франсис в Мемфис.

Do The Funky Chicken е сингъл от 1969, издаден от Stax. От Б-страната ще откриете Turn Your Damper Down - друго фънки парче, което някой ден ще намери място във Funky Bites. Засега чуйте днешното предложение и се порадвайте на приятния, макар и малко мрачен неделен следобед.


Rufus Thomas - Do The Funky Chicken .mp3


Found at bee mp3 search engine

Peace & Funk

Няма коментари: