неделя, 21 март 2010 г.

Chairmen of the Board – Finder's Keepers


Здравейте. Преди да започна с основната тема днес, искам да ви съобщя за две събития, които предстоят да се случат в следващите две издания на радио предаването ми 45 оборота в минута. На 27.03 с извънредно удоволствие ще посрещна в студиото Mr. Funk, или както е по-известен, DJ Skill. За мен той винаги е бил огромно вдъхновение, така че нямам търпение срещата ни да стане факт. В навечерието на Великден пък (03.04) в концертното студио на Радио Варна ще се осъществи втората стъпка от сътрудничеството на 45 оборота в минута и лейбъла Love & Happiness Music. След концерта си на 01.04 в Sofia Live Club, във Варна ще пристигне китаристът Abdul Shyllon, за да ни напълни душите с качествен британски соул. Не пропускайте и двете събития, като на второто можете (и трябва!) да присъствате на живо. А сега вече е време за следващата вкусна хапка (funky bites = фънки хапки), която съм ви подготвил тази седмица: Chairmen of the Board с Finder's Keepers.

Групата Chairmen of the Board е създадена през 1967 в Детройт. Най-известният им сингъл, който в началото на 70-те привлече интереса на публиката към музикантите, безспорно е Give Me Just A Little More Time. Днес обаче искам да ви предложа една друга тяхна песен, която е не по-малко стойностна: Finder’s Keepers.

Лидерът на Chairmen of the Board е вокалистът General Norman Johnson. Роден е в Норфолк и, както повечето чернокожи певци от това време, като дете започва да пее в църквата. Първата си група The Humdingers създава на 12-годишна възраст. Докато е в гимназията, сформира The Showmen, чийто първи сингъл It Will Stand през 1961 си пробива път в pop и R&B класациите. През следващите 7 години, в които групата съществува, излизат още редица сингли, които се превръщат в регионални хитове.

1968 е годината, в която Johnson започва соловата си кариера. За целта се премества в Детройт, където подписва с лейбъла Invictus на култовата продуцентска машина Holland-Dozier-Holland (припомням, че до момента на отделянето си от Motown тя бе в основата на детройтската легенда). Създава поредната си банда, този път с Danny Woods (екс The Showmen), Harrison Kennedy (екс Stone Soul Children) и Eddie Curtis (пял преди това с Lee Andrews & the Hearts и Huey Smith & the Clowns). Първоначалното име на групата е The Gentlemen, но бързо го променят на Chairmen of the Board.

Така се стига до създаването на тази група, която до разпадането си през 1976 има издадени 4 албума. От 1978 до днес различни музиканти се събират и разделят под шапката на Chairmen of the Board, като в последните години съставът на бандата включва Johnson и Woods.

Finder’s Keepers е моето фънки предложение за тази седмица. Плочата не е рядка, но действа безотказно срещу лошо настроение. Сингълът е издаден през 1973 от Invictus, а от Б-страната ще откриете инструментална версия на парчето. Enjoy.



Peace & Funk

2 коментара:

Анонимен каза...

ot Skill - destvai v sushtia duh , moi 4ovek !!!!

Dobo Marzov каза...

Благодаря, Mr. Funk - не само за коментара, а и за всичко, което правиш за тази музика!