четвъртък, 6 януари 2011 г.

Earth, Wind & Fire – Africano


След еуфорията по посрещането й (която май всеки следващ път е по-малка от предходния), новата година послушно се затътри към своя край. Това, дали тя ще бъде щастлива, зависи от нас самите и в този ред на мисли аз лично се радвам, че споделянето на любимата си музика с други хора (било то чрез този блог или чрез въртене на плочи в някой клуб) е едно от нещата, което ме прави истински щастлив. Утрешното трето издание на Funky Bites е причината за днешната фънки хапка. Докато избирах кои от 7-инчовите бижута да влязат в чантата ми за утре, се натъкнах на голям брой парчета, които по една или друга причина не попадат често в сетовете ми. Тази грешка ще бъде поправена, а едно от въпросните парчета е Africano на Earth, Wind & Fire.

Групата е създадена през 1969 в Чикаго. Водени от Maurice White – главен композитор и текстописец, през 70-те те пленяват публиката с хитове като After the Love Has Gone, September, Reasons, Let's Groove, Boogie Wonderland, Fantasy и Shining Star.

Earth, Wind & Fire са първата група от чернокожи изпълнители, която започва да концертира по света като хедлайнер и без подгравящ изпълнител, първата, която получава Gold Ticket Award за продажби на над 100 000 билета за концерт и получава Crystal Globe Award на Columbia Records за продажби на над 5 000 000 копия от албумите си на международния пазар. Те са и първите чернокожи изпълнители със сингъл и аблум едновременно на No.1 в поп класациите: Shining Star и That's The Way Of The World.

В основата на Earth, Wind & Fire е барабанистът Maurice White – негова е цялата музикална концепция, той организира различните формации на групата, негови са идеите за фантастичните спектакли, с които музикантите стават известни в целия свят. Той вплита и звука на оригиналния африкански ударен инструмент калимба, който се превръща в запазена марка на Earth, Wind & Fire. Maurice White има солидна основа в музикалната си практика – през 60-те работи с чикагски блус и джаз величия като Mudy Waters, Howlin’ Wolf, Etta James и Ramsey Lewis. В по-късни години е продуцент на Emotions, Dennis Williams и други вокалисти, които участват като гост-музиканти в концертите на Earth, Wind & Fire.

Първата формация на Earth, Wind & Fire просъществува в продължение на година и половина (когато излизат първите два албума) и не постига сериозен успех. Във втората остават само братята Maurice и Verdine White (две години по-късно ще се присъедини и Freddie), а договорът с Columbia осигурява нужната популярност. Първият суперхит Shining Star носи на Earth, Wind & Fire награда Grammy през 1976. следват Fantasy, September, After The Love Has Gone, Got To Get You Into My Life (кавърверсия на Beatles), Boogie Wonderland.

В края на 70-те групата предприема няколко световни турнета, които нямат равни по мащаба на ефектите. Освен цялата лудница на сцената, е привлечен и илюзионистът Dough Henning, който смайва публиката с магически номера, левитация, древноегипетски символи, фантастични андроиди и още куп нестандартни за времето си (а май не само за тогава) атракции.

За своята 40-годишна история, белязана от множество трансформации най-вече в състава на групата, Earth, Wind & Fire имат зад гърба си над 30 албума и 6 награди Grammy.

Africano е инструментална композиция, която ме кара да настръхвам от удоволствие, докато я слушам. Всеки път. Още утре ще я споделя с посетителите на третото издание на Funky Bites и, сигурен съм, реакциите ще са положителни. В убийствения джаз-фънк на Earth, Wind & Fire са вплетени афро перкусии, които придават на парчето усещане за екзотика и много динамика. Africano е Б-страна на That’s The Way Of The World. Enjoy.



Peace & Funk

2 коментара:

Manifesto каза...

REAL BOMB!

Dobo Marzov каза...

Радвам се, че ти харесва! Респект към всичко, което правиш!
Поздрави :)