петък, 28 януари 2011 г.

Funky 16 Questions (януари, 2011): DJ JiJo

Броени дни преди да изтече януари е време за поредното издание на месечната рубрика на този блог Funky 16 Questions. Тя се роди през юни 2010 с цел да отдам почитта си към хората от света на музиката, на чиято работа се възхищавам.

DJ JiJo е един изключително позитивно настроен и усмихнат човек. Името му се среща в нощните афиши на Варна (и не само) всяка седмица. И така години наред. Участва в неприлично голям брой успешни музикални проекти, качвал се е на една сцена с артисти като Mo’ Horizons и N’Dea Davenport (Brand New Heavies), и в същото време успява да се задържи здраво стъпил на земята. Той е и човекът, който пръв ми подаде ръка и ми помогна да започна да представям музикалните си селекции наживо, за което няма как да изкажа благодарността си. Но преди всичко той е мой добър приятел.


01. С какво се занимаваш?
Занимавам се с пускане на музика – диджей съм.

02. Какво мислиш за ситуацията в България в твоята сфера на дейност?
Ситуацията е малко сложна в момента, но аз съм оптимист и мисля, че нещата в един момент ще си дойдат на мястото. Просто не трябва да се предаваме без бой.

03. Удовлетворен ли си от равнището, на което музикалната ти кариера се намира в момента? Какво още искаш да постигнеш?
Не мога да кажа,че съм доволен, защото винаги има още какво да се желае, но и това, което съм постигнал в момента, мисля, че е добре. Имам желание да се понауча да правя музика, но за момента ми е трудно да се справям още сам. Работя с много добри музиканти и те ми помагат много.

04. С кое от постигнатото до момента в музикално отношение си най-горд?
Има няколко неща, с които се гордея. Първото е създаването на проекта JazzProFilactika, който наскоро навърши 3 години, но в този проект участват и още двама “болни” по музиката диджеи – Emotion и Ivo But Not, с които също сме и много добри приятели и имаме сходни музикални вкусове. Второто нещо е участието ми в музикалния проект DJazz, който за момента е повече студиен, но в най-скоро време се надявам да сме готови и да представим музиката си наживо. В този проект участват саксофонистът Рул Холандер, на който всъщност е и идеята за създаването на проекта,Мирослав Петков – един много добър тромпетист, DJ Еmotion и студийният гений Иван Бояджиев.

05. Как успяваш да балансираш между музикалните ангажименти и личните си отговорности?
Ами не ми е много трудно, тъй като близките ми ме разбират и подкрепят много в това, което правя. Отделно през зимния сезон не пускам толкова активно като лятото и ми остава време и за приятелите и за семейството.

06. Имало ли е момент, в който си искал да захвърлиш всичко и да спреш да се занимаваш с музика (и ако е имало, какво те накара да не го направиш)?

Не, напротив – все повече и повече искам да се занимавам с музика.


07. Кого/какво би посочил като своето най-голямо музикално вдъхновение?
Музиката, диджеите, музикантите, с които работя – те ме вдъхновяват, както и разговорите с тях. :)

08. Кое е първото парче, различно от детска песничка, което чу през живота си (и за което имаш спомен)? Кога и къде се случи това?
Класическа музика в първи клас в часовете по музика. Учителката ни пускаше плочи на един грамофон. Беше готино, защото тогава си стоиш и слушаш музика, не те карат да решаваш задачи. Така си мислех тогава. И от тогава обичам да слушам музика.

09. А кое е последното парче, което чу до този момент (или което слушаш в момента)?
В момента слушам твоите предавания от блога, понеже пак от там гледам и фънки въпросите. :)

10. Опиши любимата си музика.
Най-общо казано: весела и позитивна.

11. Има ли парче или албум, което/който можеш да слушаш по всяко време?
Има един концерт на Gentleman and The Far East Band в Кьолн, който съм слушал вече поне двеста пъти и още ми харесва винаги, когато го слушам.

12. Кой музикален носител харесваш най-много? Защо?
Аз съм диджей и си харевам най-много добрите стари плочи. :) Въпреки че от доста отдавна не пускам много плочи, за съжаление.

13. Според теб какво губят и какво печелят музикалните фенове от интернет?
Не мисля, че губят. Вече е много по-лесно да си набавиш необходимата музика примерно от интернет. В България са много малко местата от където можеш да си купиш нещо качествено и различно от това, което продават на всяка бензиностанция.

14. Кое е най-значимото за теб събитие с твое участие (и като изпълнител/организатор/промоутър/собственик на клуб и т.н., и като фен)?
Едно парти заедно с Nzymo, Mad Bear, Roel и Самуил (Samm The Man) – наш приятел, който се занимава и с бийт бокс. Стана много истинско и от сърце, беше си пълен фристайл, но беше незабравимо.

15. В наши дни диджеите са известни почти колкото изпълнителите, чиито парчета пускат. Какво е мнението ти по този въпрос и мислиш ли, че това е заслужено?
Да, мисля, че е заслужено. Защото диджеите също са допринесли за това музикантите да са още по-известни донякъде. Примерно ти също и като радио диджей си пускал парчета на групи или проекти, които малко хора са чували, но след това интересът към групата се позасилва.

От много време музикантите работят и с диджеи по своите проекти, за ремикси, съвместни изпълнения, промотиране... Но въпреки всичко свиренето на живо си има различен заряд и винаги си остава на първо място и музикантите са движещата сила.

16. Благодаря ти за отделеното време. Защо прие да отговориш на въпросите?
Защото се радвам да познавам човек като теб, който да е завладян от музиката и да се опитва да създава музикална култура в хората. Благодаря ти за вниманието и аз и ти желая успехи. :)


DJ JiJo във facebook
DJazz
Jazz Profilactika

5 коментара:

Анонимен каза...

bravo neveroqtni ste i dvamata qko se e polu4ilo

Dobo Marzov каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Dobo Marzov каза...

Благодаря ти и от името на Жижо! А кой си ти? :)

FUNKYSKILL каза...

БРАВО, ДОБЧО !! РАДВАМ СЕ, ЧЕ ТОЗИ МЕСЕЦ РУБРИКАТА "Funky 16 Questions" Е ПОСВЕТЕНА НА ЖИЖКАТА !!!
ОТ МЕН МНОГО УВАЖЕНИЕ ЗА НЕГО И НЕГОВИЯ ХАРАКТЕР !!! С ПРОЕКТИТЕ, В КОИТО УЧАСТВА И С МУЗИКАТА, КОЯТО ПУСКА ТОЙ СИ Е ЗАСЛУЖИЛ ДА Е ЕДИН ОТ DJ'ите, КОИТО СА ГОРДОСТ ЗА ГРАД ВАРНА.....УВАЖАВАЙТЕ ГО И ЦЕНЕТЕ ТАКИВА ХОРА КАТО НЕГО, ЗАЩОТО НЕ СА МНОГО В НАШАТА БЪЛГАРИЙКА!!!

ПОЗДРАВИ ОТ ПЛОВДИВ
SKILL

Анонимен каза...

Любов и поздрави от София ... :) Живи и здрави всички!

Самм