сряда, 23 февруари 2011 г.

Ohio Players – Who'd She Coo?


Варна се превръща във все по-фънки град, което, колкото ме учудва, толкова ме и радва. Клубовете и артистите в тази посока стават все повече и това ми дава нова надежда за бъдещето на музикалната култура в града (тук ще отворя една скоба, за да ви припомня за страницата на този блог Предстоящи участия, съдържаща информация за събитията, в които имам пръст и аз – затварям скобата).

Последните няколко дни прекарвам в доорганизиране и донареждане на колекцията си от 7-инчови сингли, което има две страни. Едната са дългите часове, които трябва да прекарам с плочите, за да ги картотекирам, почистя, подменя захабените обложки и т.н. Другата страна на този интимен и много приятен процес е преоткриването на бижута, които бях забравил, че притежавам. В днешния пост случаят е точно такъв. Сред купчинките с фънк и соул вкусотии се промъкна малката плоча на Ohio Players, издадена от Mercury през 1976. Нейна А-страна е парчето Who’d She Coo?

Групата е създадена през далечната 1959 в Дейтън, Охайо, под името The Ohio Untouchables. Първоначалният й състав включва Robert Ward (китара/вокал), Marshall "Rock" Jones (бас), Clarence "Satch" Satchell (саксофон/китара), Cornelius Johnson (барабани) и Ralph "Pee Wee" Middlebrooks (тромпет/тромбон). Две години по-късно обаче, след като вече са дебютирали със сингъла I Found A Love, вокалистът Ward решава да потърси славата самостоятелно и бандата се разпада. След кратък период на преструктуриране на състава (Pee Wee и Marshall Jones привличат китариста Leroy "Sugarfoot" Bonner, саксофониста Andrew Noland и барабаниста Gary Webster) групата възкръсва под името Untouchable.

През 1967, подкрепени от допълнителните вокали на Bobby Lee Fears и Dutch Robinson, музикантите подписват договор с нюйоркския лейбъл Compass. Това е и моментът, в който се ражда сегашното име на Ohio Players. Дебютният им албум Observations in Time излиза две години по-късно за Capitol, но само след още една година групата се разпада отново - този път заради соловите амбиции на Fears и Robinson. Останалите се завръщат в родния Дейтън, за да възродят за пореден път Ohio Players заедно с кийбордиста Walter "Junie" Morrison, тромпетиста Bruce Napier и тромбониста Marvin Pierce. Тогава започва и тяхното пътешествие към успеха, като дискографията им в момента наброява 24 албума - последният засега (Tresspassin') излезе през 2004 за Charly Records. За съжаление двама от членовете на тази прекрасна банда вече не са между нас – Clarence Satchell и Ralph "Pee Wee" Middlebrooks починаха съответно през 1995 и 1996.

Who’d She Coo? е сингъл от четвъртия албум на Ohio Players – Contradiction и е единствения от него, промъкнал се в Топ 40 в Щатите. Албумът Contradiction пък от своя страна се появява непосредствено след като кариерата на групата е достигнала своя връх, т.е. той поставя началото на дългия й път надолу. Това разбира се не пречи вътре да се крият фънки шедьоври като Who’d She Coo?. От Б-страната ще откриете Fopp. Enjoy.


Powered by mp3skull.com

Peace & Funk

Няма коментари: