четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Tyrone Davis – Is It Something You've Got


Напоследък е доста горещо тук, във Funky Bites. Рубриката Funky 16 Questions се радва на все по-силен интерес, а архивите на радио шоуто ми 45 оборота в минута се превръщат във все по-посещавано място от феновете на фънк и соул музиката. Новото в блога са страниците Видео и ПРОДАЖБА НАГРАМОФОННИ ПЛОЧИ . В първата ще имате възможността да се порадвате на приятната ми външност в редките епизоди от музикалния ми живот, които успяват да бъдат запечатани с видеокамера, а втората страница е един вид интегриране в блога на традицията, започнала с първото издание на Funky Bites – месечните соул фънк вечери с моя милост. Тя ще бъде допълвана регулярно, така че хвърляйте по едно око от време на време.

На 05.03.2011 ще стане факт първата изява на The Junk Brothers – съвместния ми проект с DJ JiJo. Партито е озаглавено The Funk: Than & Now и като че ли заглавието до голяма степен разкрива какво ще се случи на тази дата в новия варненски клуб Vintage 33. Бъдете там, за да се докоснете до многото лица на фънка – от неговото раждане в края на 60-те до днес. Разбира се не пропускайте и петото издание на Funky Bites във варненския бар Bolla, което по изключение ще се състои във втория петък от месеца (11.03.2011), а не в първия.

И след цялата тази информация е време за поредната фънки хапка от рафтовете с винилови вкусотии до мен. Днес ще слушаме парче, което твърде отдавна чака на опашката за появата си тук. Нека да ви представя Is It Something You’ve Got на Tyrone Davis.

Tyrone Davis е роден на 4 май 1938 в Грийнсвил, Мисисипи. През 1959 се премества в Чикаго и това до голяма степен предопределя успешната му музикална кариера. Във ветровития град Davis започва работа като шофьор на блус певеца Freddie King и покрай него се сприятелява с легенди като Bobby “Blue” Bland, Little Milton и Otis Clay. Постепенно си пробива път към сцените на местните клубове, където е забелязан от Harold Burrage. Ранните му записи за няколко малки лейбъла не впечатляват никого и през 1968 успешният чикагски продуцент Carl Davis (двамата нямат роднинска връзка) го кани в собствения си лейбъл Dakar Records, който е създал година по-рано и който току-що е подписал договор за разпространение с Atlantic. Първият му сингъл там, A Woman Needs To Be Loved, не предизвиква интерес, за разлика от Б-страната му – Can I Change My Mind. Заради нея сингълът се продава в над милион копия. Най-големият му хит излиза през 1970 – Turn Back The Hands Of Time достига до No 1 в R&B класацията на Щатите.

По време на 7-годишния си престой в Dakar Tyrone Davis издава около 25 сингъла, повечето от които успешни R&B хитове, продуцирани от Willie Henderson. През 1975 подписва с Columbia и в следващите 5 години работата му с продуцента Leo Graham и аранжора James Mack води до 7 нови албума.

1982 поставя началото на спускането по нанадолнището. Tyrone Davis подписва последователно с няколко независими и твърде кратко просъществували лейбъли. След несполучливия избор на Highrise и Ocean Front, договорът му с Malaco и последвалите няколко албума донякъде реабилитират кариерата на певеца, чийто край идва през октомври 2004. Tyrone Davis получава инсулт, в следствие на който на 9 февруари 2005 умира.

Is It Something You’ve Got е парче от първите години на Davis в Dakar (1969) и е един от малкото сингли на соул легендата, които показват неговото фънки лице. Винаги, когато го слушам, се сещам за лятото и за дългите топли дни, когато на човек му е някак по-леко и се усмихва без видима причина. От Б-страната ще откриете Undying Love. Enjoy.

Tyrone Davis - Is It Something You\'ve Got MP3 Download


Peace & Funk

Няма коментари: