вторник, 8 март 2011 г.

Moments and Whatnauts – Girls


Почти всяка жена твърди, че за нея датата 8 март няма никакво значение, но се радва като малко дете на подаръка, получен по случай този ден. Така е било, така и ще бъде. Защото не са важни поводите, нито пък подаръците (е, с малки изключения). Важни са отношенията между близките хора.

По случай днешния ден тук, във Funky Bites, ще слушаме песента Girls и интересната колаборация между двете вокални формации The Moments и The Whatnauts, чиито пътища се пресичат по време на престоя им в лейбъла Stang. Те се обединяват единствено за песента Girls през 1975, достигнала до номер 25 в R&B чарта на Щатите.

Бандата The Moments е създадена през 1968 в Хейкънсак, Ню Джърси, и през 70-те оставя зад гърба си редица соул хитове. През 1968 Stang издава дебютния им сингъл Not on the Outside, а само две години по-късно продуцираната от Sylvia Robinson Love on a Two-Way Street оглавява класациите. Други от класиките на The Moments са If I Didn’t Care и All I Have (1970), Sexy Mama (1973) и Look At Me (I’m In Love) (1975).

През 1978 членовете на групата Harry Ray, Al Goodman и William Brown започват да се представят като Ray, Goodman & Brown, и под това име продължават да бъдат фактор в американската соул музика и през 80-те.

The Whatnauts е много ценена от истинските соул фенове вокална формация, макар че песните й така и не успяват да се превърнат в хитове (дума, която не обичам особено, но която много добре илюстрира масовия характер на някои парчета). Създадена в Балтимор, тази банда също е част от каталога на Stang, въпреки че една от най-успешните им песни, Message From a Black Man (1970), е издадена от A&M. най-известният сингъл на Billy Herndon, Garrett Jones и Gerald Pinkney е I’ll Erase Away Your Pain от 1971.

Песента Girls е пресечната точка между тези две групи. Те се обединяват, за да изкажат любовта си към всичките жени на света. Хм. Ето началните редове от текста:

Girls
I like 'em fat
I like 'em tall
Some skinny
Some small
I got to get to know them all.

Честит 8 март на жените и от четирите категории.

Moments & Whatnauts – Girls


Peace & Funk

Няма коментари: