четвъртък, 13 декември 2012 г.

Ariya Astrobeat Arkestra се завърнаха с "Towards Other Worlds" (03.12.2012, First Word Records)



В началото на месеца 9-членната банда от Лийдс Ariya Astrobeat Arkestra удари за втори път след едноименния си дебют от 2010 (който преди време чухте в радио шоуто 45 оборота в минута – ако не сте го направили, можете да поправите грешката си тук). Новият албум е озаглавен Towards Other Worlds и най-общо казано е микс от афро фънк, спиритуален джаз и етиопския джаз на Mulatu Astatke. Изграден около една фраза на Sun-Ra от филма Space Is The Place, албумът е разделен на две части: едната представлява нашата планета и нейните „звуци на оръжия, гняв и отчуждение”, а другата е посветена на космоса, където „вибрациите са по-различни”, съответно и звуците са по-прогресивни и спокойни.


Kратко видео, представящо парчетата от албума по един доста интересен начин

Музикантите определят влиянията си като сбор от ритмите на Fela Kuti, импровизацията на Sun-Ra и фънк заряда на James Brown. А те, музикантите от Ariya Astrobeat Arkestra, са: Eddie Hick (барабани), Paul Baxter (бас), Tarek Modi (клавишни), Neil Innes (китара), Simon Nixon (тромпет), Pete Williams (тенор саксофон), Martyn Strange (баритон саксофон), Leon Johnson (тенор саксофон), и Kris Wright (перкусии).

Когато получих този албум преди броени дни от лейбъла First Word, нямах търпение да го чуя не само заради успешния дебют на ААА, а и заради факта, че (колкото и клиширано да звучи) вторият албум в дискографията на една група е ключов за стиловото й развитие и изобщо за посоката, която тя ще поеме. За щастие албумът е много силен, издържан е в духа на най-добрите години на афро/фънк/джаз вълната и е твърдо устремен в посоката, в която групата пое преди две години. Моят фаворит от осемте инструментални композиции е едноименната “Towards Other Worlds”, но на което и парче да заложите, няма да сбъркате.

Интересен е и форматът, в който излиза този албум. Освен като дигитален даунлоуд и компактдиск, може да бъде купен и под формата на двойна 10-инчова грамофонна плоча. А няколко от парчетата ще можете да чуете в предаването 45 оборота в минута на 05.01.2013.


Семплер на албума в soundcloud

Поздрави,
ДМ

Няма коментари: