събота, 8 декември 2012 г.

Албумът "Piano" на Henri-Pierre Noel - 30 години по-късно



Пианото е любимият ми музикален инструмент. Но не това е причината да обичам този албум. Истинската причина ще разберете, след като натиснете бутона play малко по-долу. Това, което ме плени в тази плоча, е разнообразието от стилове, събрано в нея, свързващият елемент между които е един-единствен: пианото.


Пианистът Henri-Pierre Noel е роден в Хаити и когато се премества в Канада, носи със себе си и тропическите влияния на острова. Записва два албума в края на 70-те: “Piano” и “One More Step”, и в тях се смесват Kompa Funk звученето, характерно за родината му, със съвременните северноамерикански джаз и диско. Те са издадени в силно ограничени тиражи и днес са скъпоценни за колекционерите на грамофонни плочи.

Henri-Pierre Noel е интересен музикант, който използва пианото по един много перкусионен и синкопиран начин, почти като барабани. Тази техника съвсем естествено внася диско и афро-фънк елементи в неговия уникален фюжън. Noel е действащ музикант и днес, живее в Монреал, а шефът на лейбъла Wah Wah 45s Dom Servini научава за него от канадските диджеи Kobal, Moonstarr и Andy Williams. Резултатът е преиздаденият албум Piano, който излезе на 26 ноември на 180-грамов винил и компактдиск.

Ето тук можете да прочетете кратко интервю със самия Henri-Pierre Noel по повод преиздаването на Piano. А ако сте пропуснали 185-ото издание на радио шоуто 45 оборота в минута, можете да го чуете сега - включва 4 парчета от този албум.

Няма коментари: