събота, 19 юни 2010 г.

The Meters - Good Old Funky Music


Изключително съм щастлив от положителните отзиви, които получих за новата рубрика на Funky Bites - Funky 16 Questions. Благодаря на Досю Амуджев за отзивчивостта и на всички вас за интереса. Всеки месец ще ви срещам с една ключва фигура от света на музиката, на чиято работа се възхищавам - защото музиката е игра с много участници. А сега, няколко минути след като уикендът официално влезе в сила, е време за поредната фънки хапка тук, във Funky Bites: Good Old Funky Music на the Meters - сингъл от 1971, включен в каталога на Josie Records.

Групата the Meters е създадена през 1966 в Ню Орлийнс. През цялата си история тя е предвождана от Art Neville (клавишни, вокал) – една от водещите фигури в музикалната общност на Ню Орлийнс. Като тийнейджър в гимназията той записва парчето Mardi Gras Mambo с групата си the Hawketts за Chess Records. Постепенно набират успех, който води до солов договор на Art с други две музикални компании. За тях издава няколко песни, превърнали се в регионални хитове в началото на 60-те. Около 1966 той създава групата Art Neville & The Sounds с братята си Aaron и Charles, които са вокалисти, Leo Nocentelli (китара), Joseph "Zigaboo" Modeliste (барабани), и George Porter (бас). Формацията се стикова доста добре чрез многобройните неформални джем сешъни, които музикантите си организират в различни нощни клубове в Ню Орлийнс. След няколко месеца продуцентите Allen Toussaint и Marshall Sehorn наемат инструменталната част на групата за студийна формация на лейбъла си Sansu Enterprises, вече под името the Meters.

Там музикантите свирят в записи на Earl King, Lee Dorsey, Chris Kenner и Betty Harris, както и на самия продуцент Toussaint. Синглите им Sophisticated Cissy и Cissy Strut стават хитове през пролетта на 1969, последвани от Look-Ka Py Py и Chicken Strut по-късно същата година. През 1972 групата се мести в Reprise Records, където, въпреки малкото успешни албуми, продължават да се радват на интереса към себе си от последните години. Там също свирят за други изпълнители, сред които Robert Palmer, Dr. John, LaBelle, King Biscuit Boy и Paul McCartney. Следват още албуми и две турнета – през 1975 и 1976, в които the Meters са подгряваща група на Rolling Stones.

През 1976 Toussaint и Sehorn предявяват претенции за права над продукцията на формацията, което води до тяхното уволнение. След издаването на албума New Directions следващата година обаче, продуцентите искат правата над името the Meters. Точно това е и моментът, в който, вместо да се борят докрай, членовете на групата решават да се разделят. Годината е 1977. Art, Cyril, Aaron и Charles създават the Neville Brothers, докато останалите трима започват дейност като сешън музиканти в Ню Орлийнс. През 1990 the Meters се събират отново, предимно за концертна дейност, но с постоянно менящ се състав. Подобни реюниъни през 90-те наблюдаваме при повечето банди от златната ера на фънк и соул музиката - за съжаление наблюдаваме и техните отчаяни опити да се доближат до формата от най-добрите си години.

Good Old Funky Music е сингъл, чието звучене отговаря много точно на заглавието. Обичам саунда от края на 60-те и началото на 70-те - суров, тежък, и в същото време някак топъл и уютен. Тогава фънки музиката едва ли е била стара, но със сигурност е била дяволски добра. От Б-страната ще откриете Sassy Lady - още едно фънк бижу, за което ще си говорим друг път. Enjoy.



P.S.: Не забравяйте, че тази неделя ще пускам фънк и рок за петия рожден ден на Live music bar Red Rock - Варна. Започвам в 14:00, а след мен на сцената ще излязат Red Rock Band и Васко Кръпката с групата си. Заповядайте на фънк, риба и мнооого бира...

Peace & Funk

Няма коментари: