неделя, 11 юли 2010 г.

Manu Dibango - Super Kumba


Още една седмица е зад гърба ни. За съжаление и тя беше облачна и дъждовна и ако настроението ви се влияе от времето навън, моят съвет е да потърсите помощ от най-ефикасното в такива случаи лекарство - музиката. Днес за пръв път ще чуем изпълнител от Африка и съвпадението с финала на Световното по футбол довечера е просто съвпадение (Go, Holland!). Още една плоча от рафтовете е вече върху грамофона: Super Kumba на Manu Dibango.

Manu Dibango е роден на 10.02.1934 в Камерун и е може би най-известният африкански джаз саксофонист. Кариерата му започва през 50-те и много бързо се превръща в странстващ из целия свят музикант - освен в Камерун, е живял още във Франция, Белгия, Ямайка, Заир и Кот д'Ивоар. През 1960 Manu Dibango с още няколко музиканти създават заирския бенд African Jazz, с който свири 5 години. Световната известност на Dibango идва със сингъла от 1972 Soul Makossa, последван от още успешни парчета като Seventies и Ibida (списъкът разбира се е доста по-дълъг). Makossa е стил в музиката, възникнал в градските области на Камерун. Много често Manu Dibango е сочен за най-яркия му представител, но според мен през дългата му кариера допирът му до различни музиканти и култури е разширил стиловите рамки на музиката му до степен, при която тя не може да се постави в определени стилови рамки. През годините е работил с имена като Fela Kuti, Sly Dunbar, Robbie Shakespeare, Don Cherry и The Fania All-Stars. Всъщност докато не свири, Manu Dibango не си губи времето - той управлява няколко нощни клуба, дирижира оркестри, и създава едно от първите африкански списания за музика. Въпреки възрастта си, този човек не показва и най-малките признаци на умора - издава албум след албум, като в последно време това често се случва два пъти в годината.

Умишлено реших днес да чуем именно Super Kumba, а не Soul Makossa, който е твърде популярен и преповтарян сингъл. Моето копие на Super Kumba е от 1975, издание на Atlantic. Всъщност за първи път това парче се появява като 7-инчов сингъл за френския лейбъл Fiesta Records година по-рано. От Б-страната ще откриете Wasa N'Dolo. Enjoy.



Peace & Funk

Няма коментари: