петък, 2 юли 2010 г.

KC & The Sunshine Band - Sound Your Funky Horn


Диското често се споменава като най-големия враг на фънка, защото на практика то го уби в средата на 70-те. Споровете около тези процеси, довели до залеза на моя любим стил, са безкрайни и аз нямам намерение да се впускам в тях. Според мен за всяко следствие има причина и музиката, както всяка друга форма на изкуството, търпи развитие в определена посока. А дали тя е правилната е много относителен въпрос, тъй като всеки има собствена визия за това кое е правилно и кое не. Безспорен факт е обаче, че докато има хора, жадни за определена музика, тя ще живее. Толкова е просто. В този ред на мисли днес реших да представя групата, заклеймявана от някои като палачите на фънка, с едно парче, застанало точно между умиращия фънк и раждащото се диско. Аз няма да се опитвам да му слагам стилов етикет, едно нещо обаче е очевидно - парчето е дяволски фънки. И така, време е за поредната фънки хапка тук, във Funky Bites: KC & The Sunshine Band със Sound Your Funky Horn - сингъл от 1973, издаден от Jay Boy.

В основата на KC & The Sunshine Band стоят Harry Wayne Casey и Richard Finch. Двамата се запознават през 1972, когато работят за лейбъла TK (там Casey е секретар и букинг агент на Timmy Thomas). Година по-късно създават бандата, чийто дебютен сингъл Blow Your Whistle не успява да привлече внимание. Друг сингъл на дуото Casey/Finch обаче, Rock Your Baby, става голям хит през 1974 в изпълнението на George McCrae. Това дава импулс на двамата да продължат да записват музика и през следващите години на бял свят се появяват много хитове, неизменно свързвани с името KC & The Sunshine Band. 1977 е годината, която може да се счита за връх в кариерата на групата. Музикантите окончателно са преминали в лагера на диското и само в рамките на година изстрелват серия от диско бомби като Shake Shake Shake (Shake Your Booty), I'm Your Boogieman, Keep It Comin' Love и Boogie Shoes (която е включена в саундтрака към филма Saturday Night Fever).

Въпреки деветте номинации за Grammy, в 3 от които групата печели статуетки, в началото на 80-те диско сцената е залята от новата вълна групи и интересът към KC & The Sunshine Band спада, последван съответно и от продажбите. Това води до края на тази банда. През 1983 KC издава самостоятелния сингъл Give It Up, но той не е достатъчен за възраждането на диско иконите.

В Sound Your Funky Horn има фънк, има и диско. По-важното обаче е, че парчето е доста добро, а както казва моят висок приятел от Холандия, Frank The Tank - музиката е два вида: хубава и кофти. Днес ще слушаме музика от първия вид. Обичам това парче и го пускам доста често в сетовете си на живо. От Б-страната ще откриете Why Don't We Get Together. Enjoy.



Peace & Funk

P.S. В понеделник очаквайте второто издание на месечната рубрика Funky 16 Questions. Ще ви срещна с доста интересна личност, отдадена на фънк музиката. Но повече за това - в понеделник.

Няма коментари: