събота, 17 юли 2010 г.

Prince and the New Power Generation - Sexy MF


Поредният уикенд на лято 2010 този път е летен. Надявам се всички да се чувстват добре, защото днес ще слушаме парче, към което просто няма как да останеш безучастен. 19-ата фънки хапка тук, във Funky Bites, носи заглавието Sexy MF. Дами и господа: Prince.

Хората, повлияли драматично върху съвременната музика, не са много. Един от тях е Prince. Харесвам ми последователността и търпението, с които този човек върви по пътя си - още от средата на 70-те. Независимо от промените на имиджа си, на псевдонимите си, и от стиловата (в определени периоди доста еклектична) еволюция на музикалните му вкусове, дълбоко в душата си той винаги е бил соул брат (простете ми двуезичната тавтология). Музиката му е емблема, етикет на човека, роден да проповядва. Не веднъж съм казвал, че за мен особено важен във веки аспект на изкуството е собственият почерк, същността на твореца, извадена навън. Е, творчеството на Prince определено не може да бъде сбъркано с нечие друго - и така вече 32 години.

Prince е роден на 7 юни 1958 в Минеаполис, под името Prince Rogers Nelson. Още докато е в началното училище родителите му се развеждат, а малкото момче, което остава при майка си, не успява да се спогоди с доведения си баща. Сприятелява се със съседчето си Andre Anderson (познат по-късно като Andre Cymone) и се премества да живее с неговото семейство. Много скоро двамата, заедно с братовчеда на Prince, Charles Smith, създават група на име Grand Central. Малко по малко Prince се превръща в лидер на бандата. Когато той влиза в гимназията, името на групата се променя на Champagne и момчетата започват да свирят собствени парчета, силно повлияни от изпълнители като Sun Ra, Sly Stone, James Brown, Jimi Hendrix, Carlos Santana и Joni Mitchell.

През 1976 Prince започва работи над самостоятелен демо запис с продуцента Chris Moon. Малко по-късно музикантът подписва дългосрочен договор с Warner Bros. Първият му албум за компанията е For You (1978), от който успех постига само сингълът Soft and Wet. През 1979 Prince отново започва работа със Cymone (бас), Gayle Chapman и Matt Fink (клавишни), Bobby Z (барабани) и Dez Dickerson (китара). Този състав записва втория албум на име Prince, който влиза в Billboard 200 и включва хитовете Why You Wanna Treat Me So Bad? и I Wanna Be Your Lover.

Албумът 1999 (1982) предизвиква фурор и се продава в над три милиона копия. Парчето 1999 е първият хит на Prince, който влиза в Топ 10 в Щатите. Следващият албум Purple Rain (1984) продава 13 милиона копия в Америка и е на върха на Billboard 200 24 седмици. Синглите When Doves Cry, Let's Go Crazy и Purple Rain стават световни хитове. През 1985, след изтощителни турнета, музикантът се отказва от изпълнения на живо и правене на клипове, и издава Around the World in a Day.

Разбира се много бързо забравя умората и в следващите години дискографията му се попълва от голям брой шедьоври, а списъкът му с псевдоними - с попадения като The Symbol, The artist formerly known as Prince, TAFKAP и The Artist. Сменя и няколко лейбъла, преди да създаде собствен. Музикалното му семейство, носещо имена като The Revolution и The New Power Generation се превръща в нарицателно за перфектен бенд, а освен всички тези постижения, през годините принцът прибира и доволно количество статуетки Grammy.

Sexy MF е сингъл от албума The Love Symbol Album (1992, Paisley Park Records) – всъщност това име е поставено от музикалните журналисти, тъй като на обложката фигурира единствено символът, който оповести първата промяна на псевдонима на звездата. Парчето е емблема на годините от началото на 90-те и съм сигурен, че няма човек, който да не го е слушал. Това е един откровено фънк сингъл, макар че през 1992 тази дума се счита едва ли не за лоша. Така или иначе, Prince е един от музикантите, на които трябва да благодарим за съхраняването на любимата ни музика. Той го прави по изключително фин и елегантен начин, като използва част от изразните средства на 90-те, за да насочи погледите на всички към златната ера на фънка – 70-те. От Б-страната ще откриете Strollin’. Enjoy.


Prince .mp3


Found at bee mp3 search engine


Peace & Funk

Няма коментари: