събота, 24 юли 2010 г.

Philadelphia International All Stars - Let's Clean Up The Ghetto


От известно време поддържам доста ползотворна връзка с Terry Cole - собственика на американския лейбъл Colemine Records. Човекът издава невероятни фънк банди, сред които Dojo Cuts, The Jive Turkeys (част от която е и самият той) и Ikebe Shakedown. Скоро на страниците на този блог, както и в радио предаването ми 45 оборота в минута, ще представя някои от тях. Благодаря на Terry за сътрудничеството и за това, че поддържа фънка жив (след като чуете парчетата, ще му благодарите и вие). А сега е време за поредната фънки хапка във Funky Bites. Насочваме се към Филаделфия, за да разчистим гетото там с Philadelphia International All Stars и Let's Clean Up The Ghetto.

Philadelphia International All Stars е проект на лейбъла Philadelphia International и по-точно на неговите собственици - легендарния композиторски и продуцентски тандем Kenny Gamble - Leon Huff. Двамата са виновни за появата на безброй хитове, но най-големият им принос за развитието на американската популярна музика е зараждането в рамките на тяхната компания на едно от теченията в соул музиката - т. нар. philly soul. Може да се каже, че представители на този стил са всички имена от каталога на Philadelphia International, част от които фигурират в албума Let's Clean Up The Ghetto, появил се през 1977. В него са включени песни на The O'Jays, Billy Paul, Archie Bell & The Drells, Intruders, Harold Melvin and the Blue Notes, Lou Rawls, Dee Dee Sharp Gamble, Teddy Pendergrass, The Three Degrees, както и на Philadelphia International All Stars, които изпълняват едноименното парче в този албум. Зад това име се крият (по-скоро блестят) имената на Lou Rawls, Billy Paul, Archie Bell, Teddy Pendergrass, Dee Dee Sharp Gamble, и Eddie Levert и Walter Williams от The O'Jays.

Предполагам, че всеки фен на фънк и соул музиката има особено отношение към песните със социално послание, т. нар. message songs. Така е и с мен. Всъщност именно посланията за мир, равни човешки права, ненасилие и т.н. стоят в основата, върху която е изградена философията на фънка (нещо, което се променя в края на 70-те, когато текстовете олекват и фокусът се измества в друга посока). Целият албум Let's Clean Up The Ghetto е изтъкан от message songs и е прекрасен пример за настроенията на мислещите черни хора в средата на 70-те.

Автори на едноименната песен в този албум са Kenny Gamble, Gary Gilbert и Leon Huff. 7-инчовият сингъл също излезе през 1977 и, разбира се, попълни всяка фънк/соул колекция по света. Аз съм щастлив, че макар и в по-късен период, това се случи и с мен. От Б-страната ще откриете инструментална версия на парчето. Enjoy and listen to the message.




Peace & Funk

Няма коментари: