неделя, 1 август 2010 г.

Al Wilson - La La Peace Song


Всеки колекционер на грамофонни плочи има особено отношение към лейбълите им. От тях черпим много информация - както от визията им, така и от текста върху тях. Аз лично обичам да откривам малко познати и отличаващи се с нетрадиционната си визия лейбъли. Точно такъв е оранжевият изчистен пръстен на Rocky Road Records с трите странни R върху него, за който ще си говорим днес. А в долната му част е изписано: Al Wilson - La La Peace Song.

Al Wilson (Allen LaMar Wilson) е роден на 19.06.1939 в градчето с интересното име Меридиан, щата Мисисипи, и безспорно най-известните му песни са Show and Tell и The Snake. Пее от дете и на 12 вече има собствен вокален квартет, с който изпълнява известни спиричуъли и някои кънтри кавъри. Докато е в гимназията, семейството му се премества в Сан Бернадино, Калифорния, където All работи най-различни неща и успоредно с това се учи да свири на барабани. През четирите години между завършването си и постъпването си в американския военен флот, той свири с Johnny Harris and the Statesmen. След две години в армията, Al Wilson се установява в Лос Анджелис, където бързо се интегрира в местната клубна сцена. Скоро вече е член на вокалната R&B група the Jewels, след което набързо преминава през the Rollers и инструменталното комбо the Souls. През 1966 Wilson подписва договор с мениджъра Marc Gordon, който веднага урежда на клиента си прослушване при Johnny Rivers. Това логично води до включването на Al Wilson в редиците на лейбъла Soul City, а освен това Gordon продуцира песента The Snake от 1968, превърнала се в ключ към голямата сцена за Al Wilson.

Съвсем изненадващо името на музиканта изчезва от публичното пространство за цели 5 години. През 1973 той се завръща с гръм, трясък, и нов албум - Weighing In. Именно той съдържа песента, с която винаги ще се асоциира името на Al Wilson - Show and Tell. Година по-късно излиза и La La Peace Song, а другите два големи хита в дискографията на Wilson са I've Got a Feeling We'll Be Seeing Each Other Again (1976) и Count the Days (1979).

Следващите две десетилетия певецът прекарва в безспирни турнета из всяко кътче на Щатите, а през 2001 записва най-големите си класики отново и ги събира в албума Spice of Life. На 21.04.2008 Al Wilson умира от бъбречна недостатъчност във Фонтана, Калифорния.

Престоят на Wilson в армията променя завинаги възгледите му за войната. До края на дните си той неуморно проповядва ненасилие и мир за всички хора. La La Peace Song е може би най-яркият му призив в тази посока и винаги ме е удивявало невероятното горчиво-сладко съчетание между текста и музиката на тази песен. От Б-страната ще откриете Keep On Lovin' You. Enjoy.

Al Wilson - La La Peace Song .mp3
Found at bee mp3 search engine


Peace & Funk

Няма коментари: