неделя, 15 август 2010 г.

MFSB – Sexy


В края на уикенда човек обикновено е чул толкова много музика (партита, радио, фейсбук, граченето на пияните съседи в три сутринта), че общо взето в неделя вечер му е все едно какво ще слуша, само по възможност то да не е в стила на съседите. Лятото обаче още не е свършило и мисля, че трябва да консумираме от него до последния възможен ден. Така че днес ще се заредим за новата седмица с една инструментална композиция от 1975 на мега бандата MFSBSexy. Признавам си, че за избора ми повлия и един брой на списанието с главно С Wax Poetics, който наскоро изядох с кориците. Ако сте фенове на музиката в този блог, трябва по най-бързия начин да се сдобиете с колкото се може повече броеве на тази периодична Библия на черната музика. След като хванете списанието в ръцете си, ще ми благодарите на висок глас.

MFSB е формация, включваща повече от 30 (!) студийни музиканти, работещи във филаделфийското студио Sigma Sound. И когато става дума за Филаделфия през 70-те, няма как в схемата да не е замесен продуцентският тим Kenneth Gamble – Leon Huff. Третото име, тясно свързано с MFSB, е това на продуцента и аранжор Thom Bell, а сред артистите, за които бандата е свирила, са Harold Melvin & the Blue Notes, the O’Jays, the Stylistics, the Spinners, the Bluenotes, the Delfonics, Blue Magic, Intruders, Three Degrees, Jerry Butler, Teddy Pendergrass, Wilson Pickett и Billy Paul.

Значението, скрито зад абревиатурата MFSB, е Mother, Father, Sister, Brother. По думите на Gamble и Huff то отразява връзката между всичките тези музиканти, обединени не само от лейбъла Philadelphia International, за който записват. Продуцентите успяват да създадат музикално семейство, което се превръща в гръбнака на една от знаковите американски звукозаписни компании. Съществува обаче и едно друго мнение – това на вибрафониста Vince Montana, според когото четирите букви скриват цветистия израз mother fuckin' son-of-a bitch. Според него това е било най-честото обръщение между членовете на MFSB, а на мен ми се иска Montana да се шегува.

MFSB се ражда през 1971 и безспорно най-известната им композиция е основната тема на култовото шоу Soul Train. През 1973 Don Cornelius поръчва на Gamble музикална тема за шоуто си. Продуцентът влиза в студиото заедно с продуцента Bobby Martin, певиците от Three Degrees и с музикантите от MFSB. Не след дълго на бял свят се появява T.S.O.P. (The Sound of Philadelphia) и се превръща в една от най-популярните композиции на 1973. Малко преди това е излязъл едноименният дебютен албум на групата – това се случва в зората на т.нар. philly soul, който залива Америка от единия до другия бряг. Това звучене се откроява с по-мащабните оркестрви аранжименти на парчетата, както и със специфичния мек саунд, характерен за всички артисти от каталога на Philadelphia International. Този дебют отпушва серия от инструментални сингли, спечелили слава както на MFSB, така и на целия лейбъл.

В средата на 70-те музикантите не правят изключение от общата мания и също се качват на диско влака, който обаче, освен до още няколко години популярност, не ги отвежда никъде. Така през 1980 излиза последният албум на MFSB Mysteries of the World, а година по-късно формацията се разпада.

Sexy е част от албума Universal Love от 1975, с който музикантите прекрачват от philly soul към диско звученето. Парчето е фънки и лично мен ме зарежда само с положителни емоции. Обичам да го слушам вкъщи, обичам да го пускам и на партита. От Б-страната ще откриете Human Machine. Enjoy.



Peace & Funk

P.S. Слушайте радио предаването ми 45 оборота в минута – има много хубава музика и интересни гости. Снощи DJ Marten представи любими неща и си поговорихме надълго и нашироко за музиката и за всичко, свързано с нея. Хубаво е човек да се върне към 90-те например и да осъзнае, че там остана дяволски добра музика, която не успя да прекрачи с нас в новия век. Съвсем скоро очаквайте и третото издание на месечната рубрика Funky 16 Questions, в която ще ви срещна с основния двигател на варненската соул сцена, що се отнася до чуждестранните имена в музикалния живот тук. Повече за това – скоро.

Soulmate & DJ Marten: Soul Da Radio

Няма коментари: