петък, 27 август 2010 г.

Ohio Players - Fire


На прага сме на последния августовски уикенд. И ако трябва да обобщим с една дума този необикновен месец, тя безспорно ще бъде огън - нечовешките жеги едва ли скоро ще бъдат забравени (още повече, че май няма да са последните). Както и да е, тези неангажиращи и малко скучни въвеждащи думи относно времето не са нищо друго, освен опит от моя страна да ги свържа със заглавието на парчето, което от известно време се е настанило в главата ми. Песента Fire на Ohio Players е поредната фънки хапка в блога, където винил, фънк и соул са свещени думи.

Групата е създадена през далечната 1959 в Дейтън, Охайо, под името The Ohio Untouchables. Първоначалният й състав включва Robert Ward (китара/вокал), Marshall "Rock" Jones (бас), Clarence "Satch" Satchell (саксофон/китара), Cornelius Johnson (барабани) и Ralph "Pee Wee" Middlebrooks (тромпет/тромбон). Две години по-късно обаче, след като вече са дебютирали със сингъла I Found A Love, вокалистът Ward решава да потърси славата самостоятелно и бандата се разпада. След кратък период на преструктуриране на състава (Pee Wee и Marshall Jones привличат китариста Leroy "Sugarfoot" Bonner, саксофониста Andrew Noland и барабаниста Gary Webster) групата възкръсва под името Untouchable.

През 1967, подкрепени от допълнителните вокали на Bobby Lee Fears и Dutch Robinson, музикантите подписват договор с нюйоркския лейбъл Compass. Това е и моментът, в който се ражда сегашното име на Ohio Players. Дебютният им албум Observations in Time излиза две години по-късно за Capitol Records, но само след още една година групата се разпада отново - този път заради соловите амбиции на Fears и Robinson. Останалите се завръщат в родния Дейтън, за да възродят за пореден път Ohio Players заедно с кийбордиста Walter "Junie" Morrison, тромпетиста Bruce Napier и тромбониста Marvin Pierce. Тогава започва и тяхното пътешествие към успеха, като дискографията им в момента наброява 24 албума - последният засега (Tresspassin') излезе през 2004 за Charly Records. За съжаление двама от членовете на тази прекрасна банда вече не са между нас - Clarence Satchell и Ralph "Pee Wee" Middlebrooks починаха съответно през 1995 и 1996.

Fire е едноименният сингъл от албума на Ohio Players, излязъл през 1975 за Mercury. Всъщност Skin Tight от 1974 (едноименното парче от него ще откриете от Б-страната на Fire) и Fire са двата албума, донесли най-много слава (и пари) на групата. Пресечната точка между тях е именно 7-инчовият сингъл, който ви представям днес. Надявам се да се заредите с положителни емоции от фънки музиката на Ohio Players за предстоящия уикенд. Enjoy.

Ohio Players - Ohio Players - Fire.mp3


Found at abmp3 search engine


Peace & Funk

3 коментара:

Thirstymind каза...

Хубава хапка !

Ивайло Минчев каза...

страхотно ревю + страхотно парче! :)

Soulmate каза...

Благодаря ви много, пичове! Радвам се че все още има хора, за които тази музика не е безразлична. Вече следя блога Thirsty Minds. :) Между другото, все още някои хардуеърни подробности ме спират да качвам реланото аудио от моите плочи и съм принуден да търся аудио от нета на парчета, които имам на винил (а те са ограничен брой и, разбираемо, по-познати). Когато започна да качвам моите неща, този блог ще се нажежи до бяло... :)
Поздрави и благодарности!
Peace & Funk