сряда, 1 септември 2010 г.

Wax Poetics - двумесечната Библия


Нека искрено вярващите християни да ме простят, но за мен това списание наистина е това, което Библията е за тях. Въпреки че за пръв път го хванах в ръцете си едва преди няколко месеца, и до днес не мога да спра да чета броевете му. Най-общо казано, това е списание за хип-хоп, фънк, соул, джаз и реге, излизащо 6 пъти в годината. Различното от стотиците останали издания на пазара е историческият ракурс, от който са погледнати почти всички статии. Разбира се в съдържанието не са забравени и съвременните артисти, наследили класиците в своите стилове, но везните определено са наклонени в полза на легендите. Освен биографични статии и интервюта, една част от материалите в списанието е посветена на грамофонните плочи, аналоговия звук, ревюта на blaxploitation филми, забравени сингли и още безброй скъпоценни текстове, на каквито феновете на тази култура (особено в България) не се натъкват всеки ден.

С две думи Wax Poetics е една периодична енциклопедия на черната музика, но написана толкова живо и интересно, че още преди да си свършил с единия брой, мислиш как да напълниш дебитната си карта, за да си поръчаш следващия в ebay.co.uk. Аз лично пазарувам от Англия, тъй като доставката от Щатите е доста по-скъпа. Разбира се има много други сайтове, които предлагат списанието, и независимо кой ще изберете, няма да сбъркате. Защото Wax Poetics е храната, от която всеки фен на черната култура има жизнена нужда.

За този извънреден пост ме вдъхнови Steven Moove, известен на всички като Smoove, който публикува във facebook профила си кратко клипче за списанието. Вижте го и вие, докато чакате следващата фънки хапка тук с вкус на винил:



Peace & Wax

Няма коментари: