петък, 10 септември 2010 г.

Otis Redding & Carla Thomas – Knock On Wood


Историята на соул музиката е изпъстрена с голям брой успешни дуети, радващи се на много по-голяма популярност отколкото двамата певци поотделно. Не мисля, че днешният случай е такъв, но все пак това е едно от любимите ми дуетни парчета и малко се учудвам, че го представям едва сега. Причината е във все по-нарастващите купчини със 7-инчови бижута, чакащи на опашката – което май е добра новина. Както и да е, Eddie Floyd остана в историята с песента Knock On Wood, която написа през 1966. Първата от многобройните й кавърверсии се появи година по-късно. Изпяха я Otis Redding и Carla Thomas.

Otis Redding е роден на 09.01.1941 в Даусън, Джорджия. За едва петте години на сцената, които съдбата му отрежда, той успява да се превърне в една от емблемите на соул музиката. Израснал в семейство на баптистки свещеник, Redding започва да пее още като ученик – моделите му на подражание са Little Richard и Sam Cooke. Около 1962 вече изчиства собствения си стил, за което помага и характерният му тембър. Между другото песента Respect, с която Aretha Franklin взриви света през 1967, е от ранния репертоар на Otis Redding.

Изпълненията на живо на този забележителен певец не могат да се опишат лесно с думи, затова няма и да опитвам. Факт е обаче, че първата асоциация, която повечето хора правят с името му, са именно концертите, на които той абсолютно всеки път се раздава докрай. За съжаление светът успя да види много малко от огромната душа на музиканта, тъй като Otis Redding загива при самолетна катастрофа едва на 26-годишна възраст. В черния за американската музика 10 декември 1967 заедно с него гибелта си намират и всички членове на легендарната фънк соул група Bar-Kays, освен двама. Само три дни по-рано Otis Redding записва най-големия си хит – (Sittin’ On) The Dock of the Bay.

Свързващото звено между Otis Redding и Carla Thomas е единственият им съвместен албум King & Queen от 1967, издаден от Atco. Певицата е родена на 21.12.1942 в Мемфис. В края на 60-те и началото на 70-те тя гордо носи титлата Кралица на мемфиския соул, за която освен таланта й, няма как да не изиграва роля и фактът, че баща й се казва Rufus Thomas. Именно с него на 18-годишна възраст записва песента 'Cause I Love You за лейбъла Satellite. През същата година Carla Thomas записва и първия си солов сингъл – Gee Whiz (Look At His Eyes), който се превръща в първия национален хит на Satellite. Малко след това Satellite се превръща в Stax, а Stax се превръща в легенда, в чийто каталог Carla оставя 22 хита, изкачили се до върха на американските класации. Между 1961 и 1961 Carla Thomas записва за Stax 6 солови албума и един с Otis Redding.

Двете версии на Knock On Wood, които ми допадат най-много, са въпросното изпълнение на Carla и Otis, и преработката на Archie Bell & The Drells. Те обаче носят различен заряд. Докато последната е в типичната разчупена фънки стилистика на Archie Bell, то песента, която ще чуем след малко, макар и аранжиментът й да е изплетен повече от соул, отколкото от фънк (ако това изобщо има някакво значение когато говорим за класическа черна музика), носи в себе си толкова много енергия, че след като я чух, по най-бързия начин се сдобих със 7-инчовия сингъл. От Б-страната ще откриете друга класика на дуета – Tramp. Enjoy.



Peace & Funk

Няма коментари: