петък, 20 август 2010 г.

Nina Simone – Save Me


Петък е и моето парче за предстоящия уикенд се е настанило в съзнанието ми още от средата на седмицата. Фънк, джаз и гласът на една легенда – това са основните съставки в Save Me. Дами и господа: Nina Simone.

Eunice Kathleen Waymon, позната на света като Nina Simone, е родена на 21.02.1933 в Трайън, Северна Каролина. Освен като певица, композитор, пианист и аранжор, тя е известна и като един от най-влиятелните борци за човешки права.

Името Nina Simone приема през 1954, като Nina идва от испанската дума, с която приятелят й се обръща към нея (в превод означава момиче), а Simone е името на френската актриса Simone Signoret. Въпреки че самата певица не обича музиката й да бъде категоризирана, името й неизменно се свързва с джаза. Nina Simone израства в многодетно семейство с още седем братя и сестри. Изключителният й музикален талант се проявява още в най-ранна възраст, когато започва да свири на пиано и да пее в хора към местната църква. На 11 години дебютира със самостоятелен пиано рецитал, където за първи път директно се сблъсква с расизма – родителите й са принудени да се преместят на последните редове в залата, определени за чернокожи. Събитие, което ще остави отпечатък върху цялостната музикална кариера на Nina Simone и ще определи до голяма степен житейския й път.

Тя завинаги ще остане в историята на джаза с яростната си борба срещу расизма, използвайки най-силното си оръжие – музиката. През 1950 Simone се премества в Ню Йорк и след като завършва престижния колеж Julliard, започва да пее и свири на пиано в нощните клубове на Филаделфия. През 1957 прави първите си записи, а година по-късно излиза дебютният й албум, поставил началото на една изключително успешна кариера. През 1959 Nina Simone получава първата от многото си златни плочи – за записите на I Loves You, Porgy. Един от най-големите й хитове е песента My Baby Just Cares For Me от 1966. През 1973 Nina напуска Съединените щати и първоначално живее на Карибите, а по-късно се установява във Франция. Като основна причина тя посочва расизма в родината си, толериран от официалните власти.

Nina Simone е една от най-популярните джаз певици в света с десетки албуми и над 50 собствени композиции, включително протестните й песни, от които най-известни са Four Women и Mississippi Goddamn, посветена на смъртта на четири тъмнокожи деца, жертви на бомбен атентат в Алабама. През 1995 стреля по сина на съседа си, който със смеха си нарушавал концентрацията й. Хм. Това донякъде обяснява защо почти всеки музикант, работил с нея, твърди, че певицата има труден характер.

Nina Simone умира в съня си на 21.04.2003.

Съвсем наскоро се сдобих с този скъпоценен 7-инчов сингъл, преиздаден от Jazzman Records. Save Me е класика на Nina Simone, доста добре позната сред феновете на фънк и соул музиката. Фънк парче, в което е вплетен магнетичният глас на джаз иконата, няма как да остави човек безучастен. Парчето е Б-страна на друг шедьовър на Nina – Funkier Than a Mosquito's Tweeter, песен, която задължително ще заеме полагащото й се място на страниците на този блог. По дяволите, тази жена ме влудява! Enjoy.



Peace & Funk

Няма коментари: