петък, 6 август 2010 г.

The Jimmy Castor Bunch – Potential


Уикендът се задава, за да постави края на една нечовешки гореща седмица. Не знам кое се обърка в природата, но нещата поеха по един твърде екстремен за нашите несъвършени тела път. Както и да е, отново опираме до музиката като лекарство срещу лоши мисли, некомфортно състояние на духа и тялото, съчетани с шумен и мръсен скучноват град (разбирай Варна през лятото). Днешната фънки хапка тук, във Funky Bites, идва от вечно усмихнатия Jimmy Castor, автор на един от химните на бибоите – It’s Just Begun. Днес обаче ще чуем друга негова песен с голям потенциал: тук са The Jimmy Castor Bunch с Potential.

Jimmy Castor е известен с прозвището човекът-всичко (The Everything Man) – той е певец, саксофонист, перкусионист, композитор, продуцент, аранжор, хуморист. Още преди да завърши гимназията, Jimmy написва първия сингъл, продаден в тираж от над един милион – I Promise To Remember в изпълнение на Frankie Lymon and the Teenagers. След като се премества в престижната нюйоркска гимназия за музика и изкуство, той събира собствена група, с която свири из клубовете в града. Малко след като продължава образованието си в нюйоркския колеж, Jimmy Castor написва и втория си сингъл, от който продава над милион копия – Hey Leroy, Your Mama’s Calling You за Mercury Records. Тук различното е, че освен композитор, Castor вече е и изпълнител. Този успех отваря широко вратите на шоубизнеса пред него, зад които го чакат светила като Jimi Hendrix, Sly Stone, Tito Puente и King Curtis – всички превърнали се в последствие в приятели на Jimmy Castor.

След като се премества в RCA Records, The Jimmy Castor Bunch набира все по-висока скорост и на бял свят излизат хитове като Troglodyte и Luther The Anthropoid от първите им два албума It’s Just Begun и Phase Two. С третия си албум, записан за RCADimension III, групата на Jimmy Castor продължава по пътя на успеха и още два хит сингъла разтърсват класациите – The First Time Ever I Saw Your Face и кавър версията на класиката A Whiter Shade Of Pale. Следва албумът The Everything Man, който, както личи и от заглавието, се подчинява на имиджа, извоюван от самия Jimmy Castor като една от водещите фигури в американската популярна музика по това време. От там нататък успехът е постоянен спътник на звездата, което в един момент води до разширяване на неговите дейности – той се впуска и в другите сфери на шоубизнеса като продуцент и радио и телевизионен водещ. Точно това е и причината албумът от 1981 Remembers Yesterday да остане последен в дискографията на Jimmy Castor.

Potential е сингъл от албума Butt of Course, издаден през 1975 от Atlantic. И музиката, и текстът предразполагат да се отпуснеш, да си налееш готино питие и да си клатиш главата в ритъма на това безумно добро парче. Пасажите със солото на тромпета просто са създадени, за да се слушат през лятото. Прекрасна работа от всички музиканти, с които, както и в други парчета на The Jimmy Castor Bunch, техният бендлидер си разменя смешни реплики. Класически трак от фънк/соул великан. Enjoy.


Jimmy Castor Bunch - Potential .mp3


Found at bee mp3 search engine


Peace & Funk

Няма коментари: