четвъртък, 19 май 2011 г.

Funky 16 Questions (май, 2011): DJ Prestige

За никого от читателите на този блог не е тайна, че той е инспириран от Flea Market Funk – блога на DJ Prestige, който следя повече от четири години. Flea Market Funk е изключително популярен сред фънк и соул феновете от целия свят и аз съм щастлив, че с автора му поддържаме приятелски и много ползотворни от музикална гледна точка отношения.

DJ Prestige е вдъхновение не само за мен. Той е изцяло отдаден на любимата си музика и на споделянето й със света. Изследва световното соул и фънк наследство из прашните мази и битпазари на Съединените щати вече повече от 15 години. Голям фен е на грамофонните плочи, на футбола (в частност на английския клуб Ливърпул), на брадите и на още куп неща, но всъщност в следващите 16 отговора можете да научите повече за него. Преди това искам да изкажа за пореден път благодарността си към него – този път за статията във Flea Market Funk, посветена на мен и на фънк музиката в България, както и за 10-те въпроса, които ми зададе в блога си.


01. С какво се занимаваш?
Аз съм диджей, блогър, колекционер на грамофонни плочи.

02. Какво мислиш за ситуацията в Съединените щати в твоята сфера на дейност?
Щастлив съм от факта, че се занимавам с това, което обичам, и че имам възможността да откривам всичките тези плочи и да ги споделям със света.

03. Удовлетворен ли си от равнището, на което музикалната ти кариера се намира в момента? Какво още искаш да постигнеш?
Обичам това, което правя, и винаги ще ми носи удовлетворение преминаването на по-високо ниво.

04. С кое от постигнатото до момента в музикално отношение си най-горд?
FleaMarketFunk.com е едно от най-големите ми постижения и страсти.

05. Как успяваш да балансираш между музикалните ангажименти и личните си отговорности?
Границата наистина е много крехка, но истината е, че трябва да имаш прекрасна жена до себе си. Моята съпруга е най-големият ми фен. Тя ме стимулира да действам все по-напористо.

06. Имало ли е момент, в който си искал да захвърлиш всичко и да спреш да се занимаваш с музика (и ако е имало, какво те накара да не го направиш)?
Имало е. Преди години бях диджей в група, която имаше договор с голям лейбъл. В един момент разбрахме, че от компанията са прекратили договора ни без дори да ни кажат. Беше доста гадно. Другите членове на бандата напуснаха, накрая напуснах и аз и се отдръпнах от диджейската работа – но само за да осъзная, че я обичам твърде много, за да се откажа. Точно тогава създадох FleaMarketFunk.com и нещата потръгнаха отново.

07. Кого/какво би посочил като своето най-голямо музикално вдъхновение?
Колекцията от грамофонни плочи на баща ми беше огромно вдъхновение за мен, но слушането на хип-хоп записи през 80-те и началото на 90-те ме подтикна да започна да търся оригиналните семпли. Това беше голямото начало за мен.

08. Кое е първото парче, различно от детска песничка, което чу през живота си (и за което имаш спомен)? Кога и къде се случи това?
Първата песен, която си спомням, беше Want Ads на Honey Cone. Учителката ми във втори клас, г-жа Schmeltz, ни я пусна на 7-инчова плоча. Поздравявам я за добрия музикален вкус.

09. А кое е последното парче, което чу до този момент (или което слушаш в момента)?
Beastie Boys – Funkey Donkey.

10. Опиши любимата си музика.
Обичам сладък соул и суров, твърд фънк.

11. Има ли парче или албум, което/който можеш да слушаш по всяко време?
King Tubby Meets the Rockers Uptown.

12. Кой музикален носител харесваш най-много? Защо?
Обичам винила като цяло, но 7-инчовата плоча е носителят, който предпочитам.

13. Според теб какво губят и какво печелят музикалните фенове от интернет?
Предимства: можеш да намериш всичко и то почти светкавично. Недостатъци: не можеш да докоснеш обложката!

14. Кое е най-значимото за теб събитие с твое участие (и като изпълнител/организатор/промоутър/собственик на клуб и т.н., и като фен)?
Няколко са: подгряващият ми изцяло реге сет за хардкор легендите Bad Brains в Asbury Park, както и участието ми в Playboy Mansion в Лос Анджелис.

15. В наши дни диджеите са известни почти колкото изпълнителите, чиито парчета пускат. Какво е мнението ти по този въпрос и мислиш ли, че това е заслужено?
Да, мисля, че е заслужено. Топ диджеите работят толкова упорито, колкото и групите. Виж например хората като Jazzy Jeff, Z Trip, Peanut Butter Wolf, DJ Shadow… Те непрекъснато са по турнета, а това е много работа. Тези диджеи заслужават уважението, което получават. Те прекарват страшно много време в издирване и изследване на плочи, печелят международно признание и го правят както никой друг.

16. Благодаря ти за отделеното време. Защо прие да отговориш на въпросите?
Заради теб, Доб. Благодаря ти за подкрепата и се надявам някой ден да пускаме музика заедно, тук или в България. Продължавай да правиш това, което правиш. Long live the Funk and Soul!

DJ Prestige
Flea Market Funk
The Free Thinking Movement

2 коментара:

Лазар каза...

"11. Има ли парче или албум, което/който можеш да слушаш по всяко време?
King Tubby Meets the Rockers Uptown

14. Кое е най-значимото за теб събитие с твое участие (и като изпълнител/организатор/промоутър/собственик на клуб и т.н., и като фен)?
Няколко са: подгряващият ми изцяло реге сет за хардкор легендите Bad Brains в Asbury Park, както и участието ми в Playboy Mansion в Лос Анджелис."

Много добри отговори :)

Dobo Marzov каза...

Prestige е много як агент... :)