петък, 7 май 2010 г.

Плочи, плочи...


Само българска музика звуча този четвъртък в третото издание на Грамофония. Бар Blues Brothers във Варна за пореден път приюти пленените от магията на грамофонните плочи, които този път бяха по-малко от обичайното. Иска ми се да го отдам на Гергьовден и на четирите почивни дни. И като стана дума за Гергьовден - честит празник още веднъж на Гого - собственика на този прекрасен музикален бар. Благодарности за гостоприемството и за това, че съхранява истинската музика.

Иначе с класиките и някои позабравени парчета от 60-те до 80-те години на имена като Емил Димитров, Йорданка Христова, Васил Найденов, Маргарита Хранова, Оркестър София, Естрадния оркестър към Българското радио (и още куп големи имена) няма как да не е весело. Много съм щастлив, че всички присъстващи имаха отношение към музиката и на тази основа се запознах с много сродни души. Между другото на партито присъстваха и Павката и Митко от The Smugglers Collective - хората, които пренесоха винтидж звука на суинг и рокабили ерата в наши дни. Всяко тяхно парти се превръща в невероятна веселба, така че ви препоръчвам да не пропускате Swing Fever тази вечер в Irish Pub O'Neills. Ще се видим там.

Снощи в Грамофония отново имаше награди - този път бяха цели 5, като две от тях бяха предоставени специално от Елица от Морско синьо - 7-инчови сингли на Тони Томова и Коцето с Медикус (култов лайв запис). Хората с най-добри познания в областта на виниловата култура и българската музика (общо 10 човека с по 3 верни отговора) участваха в томболата, като половината от тях си тръгнаха с награда (случайно или не, двама от щастливците бяха именно Павел и Димитър). Плочите продължиха да се въртят дълго след полунощ, като и този път посетителите донесоха любимите си винили (благодарности на Елица, Светла и Ангел). На 20 май очаквайте следващото издание на Грамофония с тема рок музика, така че изтупайте от прахта рокаджийските плочи от младостта си - знам, че ги пазите.

И сега за една нова съвместна инициатива между моя милост и бар Blues Brothers. От следващия четвъртък през седмица там ще се състоят фънк/соул/джаз вечери. Ще представям най-доброто от тези стилове - разбира се единствено и само на винил (повече подробности за тези партита очаквайте следващата седмица тук, във Funky Bites). Между другото за предстоящите събития с мое участие хвърляйте по едно око в съответното поле горе вдясно в този блог.

И накрая една историйка около моите опити за издирване на стари плочи. Преди няколко дни реших да посетя чичкото, от когото съм си купувал няколко пъти - предимно български винили и такива от бившия соц блок (между другото от него имам няколко доста сурови фънк парцала именно на соц групи). Става дума за импровизирано пазарче, на което цигани, клошари и всякакви типове с мръсни ръце продават всевъзможни неща, повечето от които са напълно безполезни (като брава без ключ и други подобни). Разбира се човек може да попадне и на нещо, от което наистина има нужда. Както и да е, моят човек го нямаше, но докато разпитвах продавачите (които сред купищата безполезна железария си придават вид на крупни бизнесмени) за плочи и докато те клатеха отрицателно глава, един възрастен човек, който разглеждаше, ми предложи своите плочи, които били на лозето му и от които искал да се отърве, но му е жал (както е при повечето хора). Договорихме прилична цена (50 ст. на парче), но все пак му казах, че искам да ги видя предварително. Не храня кой знае какви надежди да попадна на нещо интересно, но човек никога не знае. Подозирам, че Балкантон + лозе + Калчо (името на човека) + около 70 години (възрастта му) = български фолклор. И все пак ще видим какво ще излезе. А тук, във Funky Bites, в неделя ще излезе поредната фънки хапка от моята винилова колекция.

Peace & Funk

Няма коментари: