неделя, 30 май 2010 г.

Stevie Wonder – Sir Duke


Лятото е тук и това се изясни окончателно на всички, които снощи бяха в района на варненския Cubo beach bar. Пясъкът, както и повечето от присъстващите, подскачаха в ритъма на фънки парчетата, подбрани от мен и Skill за случая. Пердашихме до 4 сутринта и лично аз съм много щастлив от два факта: това беше първото ми участие в култовия за цяла България летен бар, а освен това пусках рамо до рамо със Skill – емблематична фигура на българската фънк и соул сцена. Изживяването беше наистина специално въпреки неизбежните сблъсъци с особеностите на българския характер, които съпътстват почти всеки диджейски сет. Този път главното действащо лице беше едно подпийнало момиче, което, докато вървеше парче от 1968, поиска да чуе нещо, така, по-олдскуул. В последствие уточни и стиловите рамки – хип-хоп. Разбира се, като всеки класически нашенски образ, останал няколко десетки години назад във времето (в лошия смисъл на думата), девойката предложи и да си плати. Не спирам да се учудвам на хората, които идват на дадено музикално събитие с нагласата не да чуят селекцията на човека зад пулта, а да му обяснят какво трябва да пусне. Иначе програмата на момичето продължи с кръшни танци и имитация на финалист в DMC World Championship от външната страна на грамофоните (докато аз скромно си въртях 7-инчовите сингли от другата). Беше доста забавно и в никакъв случай не си мислете, че виждам нещата само от негативната им страна. Защото всички останали бяха дошли заради музиката и атмосферата на морския бряг напомни за най-добрите времена на Cubo (които, разбира се, очакваме да се повторят за пореден път и това лято). Фънк, соул, усмихнати лица и много позитивни вибрации – така мога да обобщя съботната вечер и съм щастлив, че бях част от всичко това. Накрая искам още веднъж да благодаря на Skill – партньорството с него е истинско удоволствие и това парти беше едва първата стъпка от нашата съвместна бъдеща работа. Именно той забеляза снощи, че съм събрал доста от фънки соул синглите на Stevie Wonder, и това е едната причина днес да представя негово парче. Другата е, че вчера, точно час преди да започне веселбата в Cubo, в радио предаването си 45 оборота в минута обърнах специално внимание на Stevie и на неговата музика – поводът беше шейсетият рожден ден на музиканта, който той отбеляза на 13 май. Така че нека да отхапем поредната фънки хапка тук, във Funky Bites: Sir Duke на Stevie Wonder – сингъл от 1976, издаден от Motown.

Няма да се впускам в подробности около живота и кариерата на този соул великан, а само ще спомена някои фа
кти около ранните му години. Истинското му име е Stevland Hardaway Morris. Изгубва зрението си непосредствено след появяването си на бял свят поради неравномерно подаване на кислород в кувьоза, в който е поставен. Още много малък се научава да свири на устна хармоника, барабани и пиано, и когато Ronnie White от the Miracles го чува, първата му работа е да го заведе при Berry Gordy – бъдещия шеф на Motown. Stevie е на 10 години, когато подписва първия си договор и скоро става известен в компанията като Little Stevie, а след 1963 – като Stevie Wonder (Стиви Чудото). В началото Berry Gordy го обявява като приемник на Ray Charles (първият албум е озаглавен Tribute to Uncle Ray), а невероятните възможности на детето-чудо го превръщат в една от атракциите на Motown през 60-те. До 1971 Stevie Wonder е длъжен да изпълнява предписанията на фирмата , чиято единствена цел е създаването на хитове. С новия договор, който подписва при навършване на 21 години (пълнолетие в Щатите), той си осигурява пълна творческа свобода и е първият, който успява да си извоюва подобна привилегия сред звездите на Motown (струва му около 30 милиона долара). Останалото, както твърди преекспонираното клише (за което допринасям и аз в момента), е история.

Sir Duke е парче, което обожавам да пускам на живо. Носи в себе си характерното за Stevie звучене, примесващо неговия мелодичен соул с фънки настроението на стая, пълна с готини хора. От Б-страната ще намерите Tuesday Heartbreak, но преди да обърнете плочата, помислете пак дали не искате да чуете Sir Duke още веднъж. Enjoy.


Stevie Wonder - Sir Duke .mp3


Found at bee mp3 search engine


P.S. Soulmate & Skill: двама соул братя, обсебени от фънка:

Peace & Funk

4 коментара:

Анонимен каза...

I az blagodarq ot cqloto si surce za neveroqtnata ve4er na Soulmate !!! p.s.......Dobcho - tova e samo na4aloto, bratko....heheeee, shte ima mnoogo takiva ve4eri - siguren sum !!!

SKILL ( FUNKY PLOVDIV )

Dobo Marzov каза...

И аз се надявам това да е само началото на едно фънки партньорство! Поздрави, Скил :)

funktool каза...

браво момчета, радвам се че има хора като вас, които още правят смислени и качествени събития! :)

Dobo Marzov каза...

Благодаря ти, братле! Следя какво правите с Basstards и ви се кефя много! Продължавайте мисията...