петък, 21 май 2010 г.

The Impressions - Mighty Mighty Spade & Whitey


В музикално отношение изминалите сряда и четвъртък се озоваха на двата противоположни полюса. Така чаканото от мен парти Dance To The Drummer's Beat, в което заедно с Nzymo представихме доста редки винили от златната ера на фънка, премина при почти нулев интерес. Което ме накара да преосмисля желанието си да представям на живо музиката от златната ера на тази музика, и което повече тук няма да коментирам. В четвъртък се състоя поредното парти Грамофония, част от кампанията Да спасим винила. Темата беше рок музика и бар Blues Brothers във Варна се пръсна по шевовете от фенове на рока. Лично за мен най-радващият факт беше, че много хора донесоха любимите си плочи (за което сърдечно им благодаря) и така вечерта се превърна в истински празник за поклонниците на винила като мен и като новите приятели, с които се запознах снощи. Специални поздрави и благодарности на Камен Жейнов - почти маниакален фен на винила и на истинската музика. Камен донесе страхотни издания, които слушахме в последния час на партито. Поредицата от партита Грамофония ми изясни един факт, за чието съществуване подозирах, но нямах доказателства: фенове на винила ИМА и те не са малко. Просто са разпръснати и изолирани един от друг, което скоро ще се промени. Но за това ще си говорим друг път. Сега нека да благодаря и на една друга винилова глава - Skill, чието последно издание на радио шоуто Добрите стари фънки времена (архиви от всички издания можете да изтеглите от тук), посветено на Curtis Mayfield, ми помогна при избора на днешната фънки хапка тук, във Funky Bites. Представям ви the Impressions с Mighty Mighty Spade & Whitey - парче от 1969 за лейбъла Curtom (собственост на самия Mayfield).

През 1957 в Чикаго е създадена ду уап групата the Roosters, включваща Sam Gooden и братята Richard и Arthur Brooks. Скоро след като Jerry Butler се присъединява, довежда и приятеля си Curtis Mayfield като китарист (преди това двамата са свирили заедни в църковен хор и няколко госпъл групи). През 1968 мениджърът им сменя името на the Impressions и още през същата година издават първия си голям хит - For Your Precious Love. Още само един сингъл (Come Back My Love) е необходим на всички, за да осъзнаят, че гласът на Butler не се вписва в софт концепцията на групата. Той напуска и стартира успешна солова кариера. Заместен е от Fred Cash, а това сътресение е съдбоносно за Curtis Mayfield - той поема ролята на водещ тенор (и само след няколко години ще бъде основен композитор и лидер на Impressions).

The Impressions е една от ключовите чикагски соул банди на 60-те години. Дала началото на супер успешните кариери на Jerry Butler и Curtis Mayfield, групата е оставила зад гърба си голямо количество песни, отличаващи се със специфичното си звучене, запазена марка на вокалното трио. Под ръководството на Curtis Mayfield Impressions развиват собствен стил на хармониите, допълнени от солидния опит на тримата вокалисти в областта на госпъла. Освен във вокално, музиката на триото е новаторска и в инструментално отношение - комбинация от минималистичния китарен стил на Curtis и латино елементите, които по това време не са особено популярни в соул музиката на Съединените щати, особено при вокалните формации. The Impressions са новатори и в друго отношение - автори са на едни от първите записани песни, в които се засягат проблемите на чернокожите (причина за което естествено е борецът за човешки права Curtis Mayfield). След отделянето си от групата в началото на 70-те китаристът продължава тази линия и се превръща в една от най-ярките фигури в борбата срещу сегрегацията, а Impressions въпреки опитите да се задържат на гребена на вълната, без харизматичната фигура на лидера си не успяват, и в крайна сметка след 10-годишно залязване през 1983 се разпадат.

Mighty Mighty Spade & Whitey е сингъл от албума The Young Mod's Forgotten Story от 1969 (година преди Curtis да напусне). Парчето е кратичко, не е особено динамично, но поне за мен е доста въздействащо (не само заради текста, който, между другото, възпява желаното единство между бели и черни - останало и до днес само мечта). Песента носи заряда на соловите неща на Curtis Mayfield, заради който великият музикант е в топ 3 на любимците ми. Без да е агресивна, музиката му въздейства по неповторим начин. Mighty Mighty Spade & Whitey е Б-страна на Choice of Colors - друг сингъл от същия албум. Enjoy.



Peace & Funk

Няма коментари: