петък, 30 април 2010 г.

The Commodores - I Feel Sanctified


Уикендът наближава с все по-бързи темпове, а както знаете, тук, във Funky Bites, нов уикенд = нова фънки хапка. Преди това обаче само ще вметна една информация за Funkophon Festival. Вече е ясна и групата, която ще закрие фестивала в третата му вечер: Brooklyn Funk Essentials. За повече информация около първия фънк фестивал във Варна посетете сайта на феста или поста ми за събитието. А сега е време да си поговорим за the Commodores и I Feel Sanctified.

Групата е създадена през 1967 в градчето Тъскиджи, щата Алабама. Всички членове са студенти в местния университет и всъщност the Commodores е резултат от разпадането на две други групи: the Mystics и the Jays. Целта на момчетата е да свирят по университетските купони и успоредно с това да покорят колкото се може повече женски сърца. А момчетата в самото начало са: William King (тромпет), Thomas McClary (китара), Roland LaPread (бас), Walter "Clyde" Orange (барабани), Lionel Richie (саксофон) и Milan Williams (клавишни). И както всички знаем, първият голям въпрос пред една новосформирана група е името. След дълги дни на брейнсторминг, през които не се ражда нищо подходящо, Orange дава на King един речник и му казва да избере произволна дума. Така бандата получава името си the Commodores, което в превод означава флотски капитани, старши морски офицери.

Дългата авантюра на групата с Motown започва след едно турне, в което Commodores подгряват Jackson 5. През 1971 се отваря тази златна възможност и момчетата не я пропускат. Веднага са забелязани и скоро дебютират с първия си сингъл за легендарния лейбъл - инструментала Machine Gun. Парчето постига много сериозен успех и е последвано от I Feel Sanctified, което ще слушаме днес. Двете композиции са включени в дебютния албум Machine Gun от 1974, където откриваме и още едно бижу - The Zoo (The Human Zoo). След серията от сингли, които издават между 1972 и 1974, тази първа дългосвиреща плоча утвърждава още по-категорично the Commodores като едно от сериозните имена на фънк и соул цената в средата на 70-те.

Следващите десетина години са много успешни за групата, а сътрудничеството им с Motown продължава до 1985. След това подписват с Polydor, но постепенно интересът към тях стихва. Междувременно саксофонистът Lionel Richie се е превърнал в звездата на Commodores, след като се е заел с основния вокал. Интересът към него се засилва изключително в края на 70-те и, както често се случва в такива ситуации, той решава да напусне групата, за да се отдаде на солова кариера.

През 90-те съставът на групата се свива до Orange, King и J.D. Nicholas (заместил Richie след напускането му). Триото много активно (и безуспешно) се опитва да върне старата слава на Commodores чрез многобройни концерти из Съединените щати, успоредно с което управляват и лейбъла си - Commodore Records.

I Feel Sanctified, заедно с Machine Gun, са Б-страна на един от най-големите хитове на Commodores - Easy. Тази 7-инчова плоча е издадена след 1977 (когато излезе Easy) и според мен Motown чрез този извънредно силен сингъл са искали да промотират отново фънк дебюта на групата. Каквато и да е причината, комбинацията от прекрасна балада от едната страна и два фънк парцала от другата на мен лично доста ми допада. Enjoy.


Peace & Funk

5 коментара:

Анонимен каза...

Yeeaah!I FEEL SANCTIFIED!!Това е пьрчето!!!

Dobo Marzov каза...

Нали :) Ще се радвам, ако си напишеш името, за да знам кой споделя музикалните ми вкусове :) Благодаря ти за интереса - тепърва предстоят лудите парчета тук. Поздрави!

Анонимен каза...

инкогнито сьм

Funktool каза...

Ауууу страшно парче!!! Благодаря, че го споделяш Добри, разтанцувах се на работа! :)

Dobo Marzov каза...

Аз ти благодаря за интереса, братле! Keep it funky :)